Pet korisnih saveta za prvi čas joge

by | 17 juna, 2015
Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

Lidija Miljković, joga instruktorka

Lidija Miljković, joga instruktorka

Joga, jedan od šest ortodoksnih sistema indijske filozofije, je inteligentan sistem vežbi za duh i telo, koji potpomaže zdravlju celog organizma. Ako i vi spadate u grupu onih kojima je pod hitno potrebna antistres terapija posle napornog dana, instruktorka i jedna od vlasnica „Gopi Yoga Centra“, Lidija Miljković, nudi vam pet saveta za prvi joga čas.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Izaberite pravi tip joge za sebe
Joga je postala jako popularna i to je rezultiralo nastankom mnogo različitih pravaca. Ako želite da se umirite, opustite i istražite sebe malo dublje tu su Satjananda ili Integralna joga. Ako želite nešto malo jače i fizički zahtevnije predlažem Ashtangu, Vinyasa flow ili Hatha jogu, dok je za potpuno lagane i nežne vežbe idealna Yin joga.

2. Pronađite odgovarajućeg instruktora
Jogu radite zarad opuštanja i ličnog napretka. S ozbzirom na to da navedene stavke spadaju u domen privatnog i intimnog, jako je bitno ko vas kroz taj proces vodi. Ako je potrebno isprobajte nekoliko intruktora dok ne naiđete na pravu osobu. Čak i ako ne pronađete pravu osobu, joga će svakako biti delotvorna, ali će osoba koja vam prija ceo proces olakšati i ubrzati.

3. Možda će biti malo pevanja
Većina časova joge počinje i završava se pevanjem zvuka Om. Taj zvuk ima frekvenciju koja nam pomaže da se brzo umirimo i fokusiramo i samim tim, sve ono što radimo posle toga postaje delotvornije. Ako ste više zainteresovani za fizički aspekt joge i ovo vam je pomalo neprijatno, slobodno preskočite taj deo, vaš instruktor će razumeti.

4. Savitljivost nije neophodna
Ne, ne morate da budete super savitljivi kako biste se bavili jogom. Zapravo, jedna od koristi koje će vam joga doneti upravo jeste ne samo fizička, nego i mentalna fleksibilnost.

5. Dođite ponovo
Kako god da čas prođe, zacrtajte sebi da ćete doći ponovo. Prelažem makar 10 časova pre nego što odlučite da li je joga za vas. Tokom prvog časa će vam um verovatno biti nemiran, pokušavaćete da pohvatate sve informacije i pitaćete se da li sve radite pravilno. Takođe, može da se desi da se unervozite, i da vam se sve čini presporo, ali to je samo zato što mi zapravo živimo prebrzo. Posle nekog vremena ćete uvideti koliko vam taj lagani tempo zapravo prija i koliko povoljno utiče kako na vaše telo tako i na um.

*Lidija Miljković jedan je od vlasnika i instruktora „Gopi Yoga Centra u Beogradu”, nudi vam pet korisnih saveta za prvi joga čas. U kontaktu sa jogom od svoje devete godine obučavana je pod direktnim vođstvom najvećih učitelja Satjananda joge.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.