Kako doneti pravu odluku, koja je zaista najbolja za nas?

by | septembar 18, 2017

Ponudila sam dvema prijateljicama da dođu i probaju kako izgledaju moji Tai Chi treninzi i Ženski kutak. Razlika je u tome što se ovi prvi odvijaju dva puta nedeljno, po sat vremena i radimo samo TaiChi i QiGong vežbe, a drugi podrazumeva viđanje jednom nedeljno, gde pored vežbi relaksacije, pričamo na različite ženske teme.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon početkom oduševljenja, nastalo je beskrajno vaganje odluke – da li jednom ili dva puta nedeljno, da li je sat vremena malo za trening, zašto samo ženske teme i tako u nedogled. Svaka je imala argumentaciju, bila i istovremeno, nije bila u pravu. Pomislila sam, kako je teško nekada doneti odluku, makar ona bila i mala sitna odluka koja donosi neku radost u naš život. A kako je tek sa onim težim i nelagodnim.

Ali, suština je upravo u jednostavnosti. Možemo da komplikujemo, da trošimo uzalud dragoceno vreme, a odluka nas svakako čeka. Evo dva jednostavna pitanja, koja mogu pomoći da lakše donesemo odluku i da budemo mirni da je ona prava i najbolja za nas. Ja to primenjujem veoma često i mogu da potvrdim da daje odlične rezultate.

1. Kako bi ovo najjednostavnije moglo da bude rešeno?

Uvek, ali baš uvek, kada nikako nešto ne možete da odlučite, kada se lomite između opcije A i opcije B, postavite sebi ovo pitanje: Kako bi ovo najjednostavnije moglo da bude rešeno? To znači da bukvalno razmislite – koje je rešenje najjednostavnije, koje će vam najmanje energije odluzeti, a da budete zadovljni rezultatom.
Vodite računa, ne radi se o „liniji manjeg otpora“. Princip jednostavnosti ne znači – najprostije rešenje, već jednostavan način dolaska do tog rešenja. Ne znači da treba da izaberete goru opciju, samo da biste izabrali i da se više time ne biste bavili.

Evo primera: Dvoumite se da li da se vidite sa drugaricom Jelenom na kafi ili da izađete sa Ivanom. Ne biste da izneverite ni jednu ni drugu, ali nemate vremena za obe. Princip jednostavnosti bi, mogao u ovom slučaju značiti: pozvaćete obe da izađete zajedno. Vi ćete se tako videti sa obe, one će se upoznati, saznaćete nešto novo, lepo ćete se družiti, svi će biti zadovoljni.  U slučaju da Jelena, recimo, želi nešto važno da se posavetuje sa vama, a isto je potrebno i Ivani, princip jednostavnosti bi značio: zamolićete jednu od njih da se sa njom vidite sutra ili se nećete videti ni sa jednom sve dok ne budete imali vremena za obe. I to je fer. A vas ne troši dalje.

Kliknite na sledeću stranicu…

2. Šta bi mi najviše prijalo?

Ukoliko je potrebno da dodatno precizirate odgovor na prvo pitanje, može pomoći odgovor na još jedno – Šta bi mi najviše prijalo? Odgovor na ovo pitanje ne morate davati samo u vezi sa prvim pitanjem, već ga možete, takođe, primenjivati za bilo koju sličnu situaciju nezavisno, kad hoćete nešto da odlučite ili da pravilno postavite svoje ciljeve.
Odgovor na ovo pitanje će pomoći i u malim dnevnim aktivnostima, kao i pri važnijim životnim temama i situacijama.

Često smo skloni, posebno recimo u poslu ili u vaspitavanju dece, da se bavimo moralom kao temom – šta bi trebalo da uradim? Šta je poželjno da uradim? Šta je suštinski prihvatljivo (za okolinu, društvo, dete, partnera) da uradim? Ali sve to nije važno! Važno je šta bi vam zaista prijalo! Jer, ako radite ono što bi trebalo – sigurno ćete imati uspeha u ostvarivanju cilja, ali ne znači da će vas to ispuniti i učiniti srećnom osobom. Ako pak radite ono što vam prija, makar to bilo van svake društvene forme ili norme, drugačije od svih ostalih, možda ćete primiti udarce i komentare, ali ćete biti ispunjena i srećna osoba.

Primer, u odnosu na gore navedenu situaciju bi bio: odgovorite sebi jednostavno, da li bi mi prijalo da se vidim sa Jelenom ili Ivanom ili ni sa jednom ni sa drugom, ili pak sa obe? Odgovor mora biti jednostavan, osim ako baš ne volite sebi da komplikujete život.
Probajte da odgovarate svaki dan na ova dva pitanja. Postepeno će vam preći u naviku, a život će vam postati mnogo jednostavniji, a kvalitetniji.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.