SAJBERUVCE: Kako odabrati vrtić u 7 koraka

by | jun 13, 2017

Svi mi koji imamo decu se u jednom trenutku suočimo sa temom izbora vrtića. Posebno ako je u pitanju dete sa specifičnom situacijom kao što je Sajberuvce, onda nam je posebno važno da izbor vrtića i prvog ozbiljnijeg socijalnog okruženja bude kako treba. U nastavku ovog super korisnog teksta možete pročitate na koje sve stvari treba obratiti pažnju pri izboru vrtića za dete. Neke su neophodne, neke više pitanje ukusa. U svakom slučaju, zgodno je imati listu uz sebe kad krenete u potragu i donošenje odluke. Posebno što su iste stvari važne kada su u pitanju i državni i privatni vrtić.

Foto: Pixabay

*Sajberuvca imaju pravo na prioritetni upis i na besplatan državni vrtić

# 1 Planirajte vreme za pronalaženje odgovarajućeg vrtića

…za prikupljanje korisnih informacija i konsultacije sa drugim roditeljima, za posetu odabranim vrtićima, za donošenje konačne odluke i za svu papirologiju koja sledi. Ma kako se činilo, upis deteta u vrtić jeste akcija koja zahteva vreme.

#2 Lokacija, lokacija i lokacija

Iako su nam svima poznate priče roditelja koji voze decu sa jednog kraja grada na drugi, „jer je baš taj vrtić najbolji u gradu“, većina roditelja se ipak opredeljuje za opcije u komšiluku. Ima smisla.

U stvari, najvažnije je da vidite koji se to vrtić uklapa u Vašu svakodnevnu putanju zavisno od obaveza koje imate u toku dana – rehabilitacija, posao, itd.

Idealno bi bilo da se lokacija vrtića nalazi negde na putanji kojom najčešće idete i da je blizu ili kuće, ili posla, ili nekog trećeg mesta gde provodite dobar deo dana.

Ako Vam se čini da Vam neće biti problem da dete vozite sa jednog kraja grada na drugi, i to je sasvim ok. Samo je važno da od početka budete svesni koliko će Vam zaista vremena za to trebati. Uvek možete put da testirate, i to ne nedeljom popodne kad nema gužve, već i u špicu.

Tu je i pitanje polaska u školu, tj. da li će Vaše Sajberuvce nastaviti druženje sa drugarima iz vrtića i predškolskog u istoj školi.

U svakom slučaju razmislite…

# 2 Uvek imajte bar 3 opcije za vrtić

Bez obzira da li tražte državni ili privatni, najbolje je pogledati i jedne i druge. Tako ćete lakše razumeti prednosti i mane jednih i drugih – bar u osnovi. U krajnjem slučaju, ako se ispostavi da Vaš prvi izbor i nije bio idealan uvek ćete imati još opcija koje možete aktivirati odmah.

# 3 Internet je“Majka Mara“

Reći ću ovo samo zato što je veoma važno, jer…to biste sigurno uradili bez da Vam iko kaže – proguglajte imena vrtića koje ste odabrali.

Posetite sajt vrtića – važno je da pruža osnovne, najvažnije informacije i da je koliko-toliko ažuran. Posebno obratite pažnju na one koji nisu uopšte ažurni – imaju netačne podatke na sajtu ili promovišu samo aktivnosti koje su radili pre par godina, ali i oni koji su preažurni – kod kojih možete pratiti dešavanja maltene u sat. Pa kad stignu da budu spontani i da se igraju sa decom?

Pročitajte sve online tekstove u kojima se ime vrtića pojavljuje.

Bilo da su u pitanju komentari roditelja na forumima (što ume da bude posebno korisno, ali ipak i ovde sve treba uzeti sa određenom dozom rezerve, jer se čuje samo jedna strana priče) ili ne daj Bože, pominjanje u dnevnim novinama (nažalost, ne pamtim kad sam poslednji put videla da se ime vrtića pojavilo u dnevnim novinama zbog nečeg pozitivnog.).

# 4 Razgovori sa drugim roditeljima

Druge mame sa vežbica čija deca već idu ili su do skoro išla u vrtić, prijateljice sa decom sličnog uzrasta, koleginice sa posla, komšinice – sve su ovo vredni izvori informacija po raznim pitanjima, pa i po pitanju vrtića. Tako ćete iz prve ruke saznati šta se sve nudi na tržištu i šta gde funkcioniše, ili ne funkcioniše, i u kojoj meri. Ono što je interesantno, jeste da ćete naići na određeni broj roditelja koji će vam reći da nisu baš zadovoljni vrtićem u koje njihovo dete ide, ali da ipak ne razmišljaju o promeni. Da li je ovo opcija za Vas?

Iskustvo svakog roditelja je potpuno autentično i subjektivno. Ukoliko o istom vrtiću čujete podeljena mišljenja, a Vama bi baš taj vrtić odgovarao iz nekog razloga – najbolje je otići i stvoriti lični utisak. Na kraju krajeva, ne odgovara nam svima isto.

# 5 Zakazati posetu – sami, bez deteta. Pri zakazivanju obavezno reći da je u pitanju Sajberuvce

Šta god da se može saznati preko interneta, od drugih roditelja i putem ostalih izvora informacija – lični utisak je ipak presudan.

Zato, naoružajte se energijom, strpljenjem i listom pitanja & prioriteta i lagano krenite u obilazak potencijalnih vrtića za vaše dete.

Vrtiće koji Vam zazvuče manje srdačno na informaciju da se raspitujete za dete oštećenog sluha treba posebno pažljivo proceniti, ako ne i odmah eliminisati. Kažem pažljivo proceniti, jer se može desiti da Vam se na telefon javila osoba čiji stav nije stav većine u vrtiću, ali opet… Šta Vam to treba?

# 6 Lista pitanja & prioriteta za vrtić – predlog

Možete je čak odštampati u nekoliko primeraka i popunjavati od vrtića do vrtića. Kad se pomešaju utisci, posebno ako je sve u jednom danu – imaćete objektivniju sliku.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Pixabay

Tema Komentar
Lokacija (koliko Vam odgovara, da li je blizu kuće/stanice/bake i deke, itd)

Parking (ako dete dovozite u vrtić, ovo Vam može biti itekako bitno)

Dvorište (ima li ga, koliko je, kako izgleda, itd)

Čistoća (međunajvažnijima – gledate posebno kupatila i kuhinju)

Kuhinja u objektu (ima li je ili je ketering)

Prirodno svetlo (meni je bilo važno da ga ima)

Opremljenost vrtića (igračke, knjige, rekviziti za rad sa decom…)

Opšta sigurnost (da li se vrata zaključavaju, stepenište – ako ga ima da li je obezbeđeno, itd)

Radno vreme (odgovara li Vam?)

Broj dece po grupi (posebno važno za Sajberuvce)

Struktura grupe – uzrast i pol (meni je bilo bitno da bude sličan broj i dečaka i devojčica)

Broj Vaspitača po grupi (posebno važno za Sajberuvce + kako su raspoređeni tokom dana)

Ima li dece sa posebnim potrebama? (najviše zbog pfrocene iskustva vrtića u ovoj oblasti i uopštenog stava osoblja)

Imaju li iskustvo sa decom oštećenog sluha? (isto kao prethodno)

Struktura dana (iz odgovora na ovo pitanje, saznaćete mnogo više od rasporeda samih aktivnosti, a opet u odnosu na stav osoblja prema deci)

Dodatne aktivnosti (kome je bitno šta ima od dodatnih programa)

Ima li puno izloženih dečijih radova – crteži po zidovima itd? (ovo govori puno opet o odnosu vrtića prema deci, a to je nešto što je ključno – bar meni bilo)

Pristup koji se koristi prema deci (Možda vrtić ima neki pristup koji preferira, npr. Montesori ili neki drugi, pa je i to dobro znati.)

Vaspitači – utisak (Vaš lični utisak. Tokom posete vrtiću, spontano se obratite nekome od dece ili drugom Vaspitaču. Proćaskajte) Deca – utisak 

Opšti osećaj i atmosfera

Ako je privatni vrtić – koja je cena i da li su u sistemu subvencija (Ovo Vam je svakako važno zbog refundacije troškova)
Ugovor – šta ako je dete odsutno, koliki povraćaj – različito od vrtića do vrtića (Važno je znati, jer se razlikuje od vrtića do vrtića)
Razno (Šta god još da je na Vas ostavilo utisak –negativan ili pozitivan

#7 I konačno…

Birajte prema detetovoj ličnosti, ali i prema svojim željama i očekivanjima. I ne oklevajte da promenite, ako stvari ne budu štimale.

Da, uloži se priličan trud u startu dok se ne nađe ono što je po meri i detetu i Vama. Ali se uloženi trud svakako isplati.

Šta kažete? Jel’ bilo nešto korisno u tekstu? Ako jeste, mnogo mi je milo – a još će mi biti draže ako tekst smatrate toliko korisnim da ga podelite sa prijateljima.

I molim Vas, dodajte sve što još mislite da bi trebalo da se nađe na ovoj listi. Svakako će biti od koristi!