Kako zamišljate sebe za 30, 40, 50… godina?

by | jun 15, 2012

Jasmina Ubiparip, izvršna urednica

M

ama, kako će izgledati budućnost? – pita me kćerka.

Zašto deca stalno postavljaju teška pitanja?! Ne znam kako da odgovorim pa kažem:

– A kako ti zamišljaš budućnost?

– Kako kad. Recimo, kada gledam predstavu, zamišljam kako će bina izgledati u budućnosti. Kada ručamo, mislim o tome kakvu će hranu jesti ljudi u budućnosti… Šta god da radim, ja zamišljam kakva će biti budućnost.

Čudno. Moj slučaj je suprotan. Šta god da radim, trudim se da NE razmišljam o budućnosti. Jer, ne želim da mi budućnost pokvari planove u sadašnjosti. Recimo, slušam vesti. Spikerka kaže da vrednost dinara i dalje pada. Blokiram pomisao na to šta će biti sutra, prekosutra, za godinu dana… Danas je ok i ja sam i dalje u potrazi za aranžmanom za ovo leto. Ili, u parfimeriji sam. Baš (baš!) mi se svideo parfem koji sam pomirisala. Srećom, na kartici imam dovoljno da ga kupim. O tome da nisam još platila račune razmišljaću sutra. Danas uživam u mirisu… Nezrelo? Neodgovorno? Možda. Ali sasvim sigurno život čini lepšim i lakšim.

Ok, znam, moje dete je postavilo pitanje filozofski, a moja razmišljanja su o praktičnim, svakodnevnim i – vrlo verovatno – trivijalnim stvarima (c’est la vie), ali – zaista ne znam šta da očekujem od budućnosti. Možda sam previše slušala upozorenja u kojima se pominje ozonski omotač, globalno otopljenje, promena klime…

I onda, nekoliko sati nakon pomenutog razgovora sa kćerkom, naletim na ovaj spot grupe Coldplay. Spot nije nov i već sam ga videla, ali danas se jednostavno pojavio kao odgovor na pitanje: Kakvu budućnost bih volela? Ne, ni ovoga puta ne sagledavam globalnu sliku, ne razmišljam o planeti niti o čovečanstvu, daleko sam od science fictiona. Ovo je budućnost kakvu priželjkujem za sebe lično. Jedina ulaganja u takvu budućnost jesu zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, nega tela ali i psihe, pozitivan stav prema životu… Sve ono o čemu u Lepoti i zdravlju pišemo.

Pogledajte spot – toplo preporučujem. Istovemeno mami suze i osmeh…

Tagovi: