Lepa svaki dan: 10 odluka koje će vam 2018. godinu učiniti boljom

by | decembar 27, 2017

Na pragu Nove godine svi su puni ideja, entuzijazma, poleta i energije jer kad sat otkuca ponoć… ništa se neće posebno promeniti osim ako mi ne promenimo nešto u našim rutinama i pristupu 🙂 Ovih 10 odluka koje će narednu godinu zaista učiniti boljom je mix onih koje sam donela prošle godine i koje su značajno doprinele tome da ovo bude sjajna godina i onih koje ću doneti ove godine i za koje verujem da su sjajne 🙂 I odmah da napomenem, nisu poređane po prioritetu jer su sve važne, već su tu onako kako su se zadesile spontano.

 

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, www.lepasvakidan.rs

1. Ne donosite velike odluke od sutra, radije pokrenite male stvari danas

– jer nekada nas upravo to uverenje da će „od sutra“ nešto biti potpuno drugačije navede da danas baš ništa ne uradimo, a zapravo se u svemu pokazuje da više malih ponovljenih dobrih odluka ili izbora utiče mnogo bolje na život nego neka velika koja čeka svoje „sutra“ 🙂
Poznata stvar je čuveno opraštanje od omiljene hrane jer smo od sutra na dijeti ili dvočasovni trening sa trenerom na koji ćemo krenuti (malo) sutra, dok je u realnosti uvek bolja umerenost svakog dana i makar pola sata šetnje 🙂

2. Kad radite – radite, kad se odmarate – odmarajte

Ovo je zaista odluka koju sam čvrsto donela i verujem da će mi promeniti doživljaj posla i opuštanja u potpunosti, jer smo mnogo često nesvesni kako nam neke male stvari kradu energije poput onoga kada radimo a zapravo 10x proverimo društvene mreže ili uradimo neku desetu stvar, produžavajući vreme koje nam je potrebno za odrešeni posao, zbog čega moramo da krademo momente tokom odmora ili da se borimo sa grižom savesti. jer nas neki deo posla ipak čeka.
Svi ljudi koje poznajem a koji poštuju ovo pravilo su opušteniji, zadovoljniji i svoje vreme koriste mnogo kvalitetnije.

3. Kreirajte jutarnji i večernji ritual, jer će njihovo postojanje učiniti vašu svakodnevnicu mnogo organizovanijom i zdravijom po vas.

Ovo je zaista nešto što mnogo utiče na dobro raspoloženje, posebno kada su u pitanju jutarnji rituali koji postavljaju ton dana i čine da lakše ustanete iz kreveta. Neka oni budu samo vaši, kako god ih vi osmislili ali neka fokus onoga što radite bude na zdravlju, dobrom osećaju, oslobađanju od stresa i inspiraciji.
4. Zapisujte stvari – ideje, planove, obaveze, želje… Kreirajte naviku da zapišete stvari, isplanirate obaveze na papiru i ispraznite um – odvojite tih 15ak minuta i videćete koliko ćete se osećati kreativnije i smirenije. Čak i ako vam se u početku ne bude pisalo ništa sem pukih reči koje asociraju na ono što ste mislili, vremenom ćete se opuštati sve više kako budete uviđali prednosti ovog postupka.
Ovo je zaista nešto što sam oduvek radila ali sam tokom ove godine baš baš koristila i što mi je doprinelo mnogo – od svih ideja koje sam uspela da sprovedem u delo do poboljšanja organizacije rada.

5. Budite uvek doterani – i tu ne mislim na savršeni eyeliner i štikle, već na uvek urednu kosu, negovanu kožu, nokte, osnovnu šminku i garderobu u kojoj izgledate i osećate se dobro, koji god da je stil u pitanju. Pored toga što utiče na samopouzdanje jer se svi osećamo lepše kad izgledamo lepo, ovaj pristup zapravo doprinosi iskustvima koja ćete sticati jer kada ste uvek doterani i spremni za akciju nećete propuštati više ništa što dan može da ponudi samo jer „mi treba 2h da operesm kosu i sredim se“ ili jer niste adekvatno obučeni.

6. Posvetite se svom zdravlju i dobrom osećaju u sopstvenoj koži više – ma koji da je način za tom od šetnje, zdrave ishrane, preko redovnih treninga, nege i meditacije. U skladu sa prvom odlukom, zaista želim da ovu godinu posvetim tome da svakog dana uradim nešto sjajno za svoje zdravlje – od dobrih izbora hrane i pića, preko fizičke aktivnosti i boravka na svežem vazduhu.

7. Odlučite šta zaista želite – i to u svakom segmentu života.
Ne onako konačno za čitav život, već za neki naredni period, koji god sami osmislite. Kakav želite posao da vam bude, gde želite da putujete, kako želite da vam izgleda dan… Šta vas zaista raduje.
Imajući na umu te odluke, svaka od ovih prethodnih će biti laka.
Želite novi posao? 15ak minuta dnevno u skladu sa odlukom 1 tokom kojih ćte se baviti traženjem tog posla ili kreiranjem istog će značiti mnogo posle nedelju dana.
Želite da se više zabavljate i živite aktivnije? Onda odluke 2 i 5 ne bi trebalo da padnu teško 🙂
Ali budite skroz iskreni prema sebi i odlučite šta zaista želite vi a ne šta bi trebalo ili bilo pametno.

8. Sredite prostor u kom živite i boravite – u skladu sa svojim mogućnostima i željama, ali više nego ikad mi se ove godine pokazalo – čist prostor, čist um. Kada je sve oko vas čisto i lepo, i vama je lepo. To ni u kom slučaju ne mora biti najnovija Natuzzi garnitura, nekada je dovoljna obična vaza sa poljskim cvećem na uglancanom stolu.

9. Pravite promene : velike ili male, po potrebi – ne da biste rekli da ste baš spontani nego jer one unose novu energiju. Promenite frizuru s vremena na vreme, prerasporedite nameštaj, otputujte negde za vikend ili isplanirajte da posetite bazen za vikend.
Za mene je ovo bila godina češćih promena nego ikada pre, ma koliko one bile sitne kao što je nošenje drugačijeg karmina, i svaka me je inspirisala na svoj način. Znam da je dobra stvar praviti ih što više i obavezujem se tome i u narednoj godini.

10. Uživajte u sitnicama i stvarima koje vas raduju svakog dana – jer sam sigurna da nije fraza kad kažu da su te sitnice ono što je bitno.
Lepa šolja za jutarnju kafu i 15 minuta tišine, šetnja ili izlazak sa dragim ljudima, porodični ručak, igranje sa ljubimcem ili par poglavlja sjajne knjige unose radost u svaki dan, a nekad ih, posebno ako nam je ovo 2. pravilo skroz nepostojeće, nedovoljno primećujemo i vrednujemo.
Zato, ulepšajte sebi svaki dan makar nečim i ništa ne čuvajte za posebne prilike jer je svaki dan zaista upravo to.

Želim vam divne praznike pune radosti i opuštanja i da naredna godina bude zaista najbolja do sada!

Pročitajte i…Lepa svaki dan: Kako dekorisati životni prostor i greške koje sam ja napravila

Tagovi:

top