Lepa svaki dan: Kako dekorisati životni prostor i greške koje sam ja napravila

by | decembar 13, 2017

Ko je nekada gledao neki moj YouTube video na kanalu Lepa Svaki Dan zna da su meni doterivanje sebe i doterivanje prostora dve podjednako važne stvari- jer ne mogu ni da zamislim da izađem skockana iz stana koji je u rasulu – to mi jednostavno nije kompletna slika. Zato mi je bilo izuzetno važno kada sam sređivala svoj stan da to bude uklopljeno, funkcionalno i devojački. Budući da sam želela da sve bude ODMAH napravila sam i 101 grešku. Srećom, ne sa krupnim stvarima. Ipak, kroz put od „želim divan prostor kao sa Pinteresta a da bude u skladu sa budžetom“,  do „jako sam zadovoljna postignutim iako ima još da se radi“ sam ponešto i naučila. 🙂

 

 

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, www.lepasvakidan.rs

1. Doooobro razmislite i potražite inspiraciju na sajtovima, u videima, ili časopisima. Odvojte sve što vam se dopada prosto da biste videli koje stvari se najčešće ponavljaju jer su te upravo one koje su vam najinteresantnije i biće najprijatnije za život. Ovo će vam omogućiti ne samo da odredite pravac nego i da kreirate željenu paletu boja ali i pokupite neke cake i ideje koje možete da u potpunosti rekreirate. Ja sam verovala da je tih tridesetak slika koje sam pogledala dovoljno da znam TAČNO ŠTA ŽELIM i naravno da nije bilo.

 

 

 

2. Radite postepeno i krenite od kvalitetnih osnova – bilo da sređujete stan od samog početka ili da se useljavate u već namešten prostor, uvek dajte prednost krupnim stvarima – kuhinji pre nego trpezarijskim stolicama, tapetama pre nego ukrasnim ramovima na slikama i slično. Uradite prvo krupne stvari pa polako napredujte ka sitnijim i pustite da osetite prostor.
Ja sam toliko silno želela neke detalje za stan da su mi prve kupovine bile Ikea teglice i jastuci, dok još nisam imala kuhinju i garnituru. Nepotrebno je reći da sam im kasnije jedva našla gde se i kako uklapaju 🙂

 

3. Dobro razmotrite svoje trenutne potrebe, ali i potrebe koje biste mogli imati za godinu ili dve. Ukoliko radite po čitav dan svakako će vam prijati da imate udobnu garnituru da se ispružite kada dođete kući.  Ali ukoliko radite od kuće ta ista garnitura može i nije tako sjajno rešenje. Razmislite o foteljama u kojima možete sedeti i raditi.
U periodu kada sam ja sređivala stan radila sam posao koji podrazumeva dugo radno vreme i česta putovanja. Moj cilj je bio da stan bude udoban za opuštanje. Danas kada radim od kuće, povremeno požalim što je sve tako udobno, a nigde nema pravog kutka za rad osim trpezarijskog stola.

 

4. Pronađite svemu mesto i isplanirajte prostor – jer je neuporedivo lakše održavati red u kući kada sve odmah vraćate na mesto. Razmislite šta su stvari koje najčešće koristite, i kako da vam budu pri ruci, a ujedno da budu dekorativne – poput izloženog nakita na zakačaljkama na zidu, šminke u providnim kutijama ili kafe, šećera i pahuljicama u teglicama. Isto važi i za dokumenta, stvari za sređivanje i ostale sitnice (češće ćete prebrisati sto ako su vam sredstva nadohvat ruke ili usisati ako usisivač stoji negde odakle ga je lako uzeti za čas).

 

5. Dodajte svoj lični pečat i ne shvatajte sve preozbiljno – ja sam se dugo opterećivala da se sve boje i stilovi slažu, da sve bude u savršenom redu. A onda sam shvatila da je malo šarenilo upravo to da bi unelo  dušu prostoru. Zato se opustite i uživajte u svom domu!

 

Zaista  verujem da uz određeni trud svaki prostor može biti lepši. Čak i uz ograničen budžet ili mogućnosti izmena ako iznajmljujete stan.
Sobna biljka, par jastučića, kolaž na zidu, obične teglice, dosta menjaju celokupan doživljaj i oplemenjuju prostor uz minimalno novca i truda. Jednom kad se čovek potrudi da sve uredi onako kako mu odgovara, shvati koliko to unosi lepe energije i mira. A period pred Novu godinu je idealan za promene! 🙂

Pročitajte i…Lepa svaki dan: Zimska nega lica i tela

 

Tagovi:

top