Lepa svaki dan: Najbolji savet za pokretanje koji sam ikad čula

by | januar 9, 2020

Od kad sam bila mala, moja mama uvek govori: “Energija stvara energiju”. Ironija je što mi je to uvek govorila u situacijama kada sam bila jako lenja, kada nisam imala energije čak ni da stvorim tu energiju i kad sam se pitala šta joj, zaboga, to znači. I nisam to uopšte razumela sve dok nisam postala malo starija i prinuđena da, pritisnuta obavezama sa raznih strana, stvorim tu energiju, potrebnu da završim sve što imam, i budem odgovorna prema sebi i drugima.

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, www.lepasvakidan.rs

Kako to obično biva, u situacijama kada imate najviše obaveza obaveza, nekako najviše budete organizovani i sve stignete.

I to nije samo do činjenice da neminovno sa godinama stičemo “radnu i životnu kondiciju” već i do toga da smo svesniji da sa vremenom treba biti racionalniji.

Ali kako se onda desi ta tranzicija od jako lenje osobe  do one koja između 7 I 8h ujutru prostre veš, raspremi mašinu, sredi malo kuhinju, spremi se za posao, doručkuje i zategne spavaću sobu da sve ostane kako treba kad izađe na vrata?

GETTY

E tu dolazi na red onaj savet koji je najbolji za pokretanje, a koji je preduslov za ono mamino “energija stvara energiju” : samo kreni da radiš prvu stvar sa spiska.

Bez oslanjanja na snagu volje, motivaciju ili nešto treće. Jednostavno, kada znaš šta ti je činiti, pre nego stigneš da se predomisliš kreni da radiš prvu stvar. Iako će možda biti mučno kada se krene sa prvom, dobar osećaj nakon  završene prve obaveze će vas motivisati da se uradi druga, treća, peta, deseta stvar.

I ovo je nešto što radi SVAKI PUT, baš kao što kaže i Mel Robins, jedna od mojih omiljenih govornika i primenjivo je na sve sfere života – od sporta do poslovnih aktivnosti.

U situacijama kada me stigne umor, ili jednostavno neke stvari ne želim da radim iako moraju biti urađene jer su važne, samo krenem da radim prvu stvar. Koja god da je, nekad i skroz obična i jednostavna poput raspremanja mašine za sudove. I nekako, neprimetno, na to se nadoveže naredna, pa naredna i tako se malo po malo sve obaveze završe. Ili bar najveći deo njih.

Verujem da je upravo sa ovom činjenicom povezana najčešća preporuka za jutarnje rituale koji podstiču produktivnost, a to je nameštanje kreveta. Prosto, ta mala prva aktivnost ujutru povuče i ostale, pokrene energiju i postavi ton produktivnosti i aktivnog pristupa danu.

Zato, sledeći put kada se osetite zaglavljeno, ili kao da vam se ništa ne radi, bez razmišljanja samo ustanite i uradite prvu stvar sa spiska. Možda vam, nakon usvajanja saveta o nameštanju kreveta odmah po buđenju, i ne bude često potreban ovaj savet, ali kada bude, samo ga se setite i krenite! Verujem da će razlika biti ogromna!

 

Šta je to TRX trening? (VIDEO)

Tagovi:

top