Lepa svaki dan: Unesite prolećnu energiju u kuću uz minimalno ulaganje

by | mart 21, 2018

Kad sam bila mlađa nije mi baš bilo jasno šta znači “prolećno spremanje” jer sam podrazumevala da se kuća čisti uvek I šta je onda različito u proleće Međutim, kako sam bivala starija, sve sam vise shvatala važnost I uticaj prostora koji nas okružuje na raspoloženje, na život I na energiju koju imamo.I od tad mi je ovih par stvari nešto što ne propuštam na smeni sezone, a posebno pred proleće kada osećamo najveću motivaciju da zablistamo u svakom smislu. Ovih par stvari zahteva minimalno novca, a unosi novu energiju provereno!

 

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, www.lepasvakidan.rs

1. Očistite sve detaljno – nikakva posebna mudrost ali kada je sve čisto, I to onako detaljno čisto, sa sve pranjem tepiha I zavesa I prozora, odmah deluje prozračnije I novije, čak I ukoliko godinama nije menjano.

 

2. Pobacajte sve suvišno – ali bukvalno sve što vam guši prostor I ne doprinosi ni u kom smislu. Tu spadaju stari časopisi, garderoba koju ne nosite, gomila praznih bočica I testera u kupatilu… Bukvalno sve što ne koristite podelite u dve gomile: za smeće jer ni čemu ne služi I za davanje jer će nekom koristiti, I onda iznesite to iz svog prostora.

 

3. Promenite raspored – jer čak I minimalna promena poput premeštanje fotelje I lampe na drugo mesto, ili reorganizacija stvari na policama menja kompletan doživljaj I osvežava stvari.

 

 

4. Unesite cveće i biljke – po mogućstvu sveže i u saksijama. To ne mora da bude ništa komplikovano ili skupo, najobičnije cveće I bilje, ali u nekoliko saksijica I vaza raspoređenih po kući ili kreiranje malih kutaka sa vise saksija. Zelenilo oplemenjuje prostor I daje taj prolećni duh, a unosi promenu I čini da prostor deluje sređenije.

5. Zamenite ili dodajte detalje – promenite ukrasne jastučiće ili dodajte neke u svetloj ili veseloj boji u dnevnoj sobi, ili kreirajte neku dekoraciju za stočić u vidu poslužavnika sa vazom, svežom, podmetačima…. Kupite lepu činiju za voće koja će stajati na stolu u trpezariji I stavite razne začine u male teglice koje će biti na vidljivom mestu. Stavite vatice I štapiće za uši u teglice, urolajte peškire u oblik valjka I kreirajte ukrasni ćošak koji će izgledati lepo I biti funkcionalan (možete za to iskoristiti I mašinu za veš). Razmislite koje male promene će oplemeniti prostor I dati mu novu energiju a koje zahtevaju samo malo kreativnije izlaganje stvari.

6. Nabavite osveživač vazduha ili u prskalicu sa vodom u pola-pola odnosu dodajte omekšivač I povremeno poprskajte po stanu za onaj lep osećaj svežine. Kada prostor miriše sveže odmah deluje sređenije.

7. Osveženje- Koristite bokal I u njega svako veče iseckajte limun, nanu, dodajte neko bobičasto voće ili krastavac I prelijte vodom. Imaćete uvek prolećno osveženje na dohvat ruke a u kombinaciji sa onim tegla-šoljama koje imaju poklopac I slamčicu, izgleda izuzetno dekorativno I olakšava vam da ostanete hidrirani tokom celog dana.

Uložiti mali dodatni trud I oplemeniti prostor u kom boravite zaista donosi vise energije nego što oduzme sam proces. I to do koje mere verujem u to potvrđuje I činjenica da kada dođem negde I smeštena sam u apartmanu, prvi dan posvetim pola sata da sve poređam kako meni odgovara I organizujem tako da I izgleda lepo jer ću tu provesti nekoliko dana, a lepo okruženje sve čini još lepšim.

Pročitajte i…Lepa svaki dan: Beauty priprema za proleće!

 

Tagovi:

top