Lepo mi je: 3 razloga za ljubav prema sebi

by | oktobar 25, 2017

Pripremam ovih dana svoje predavanje na jednu zanimljivu temu – Šta je stvarno ljubav prema sebi. Čini mi se da svi mislimo da znamo odgovor na ovo pitanje, ali nam svakodnevica često pokaže da se saplićemo oko njega. Dešava se da pomislimo da je ljubav prema sebi isto što i ponos nad sopstvenim uspesima ili ušuškanost u sliku o sebi koju ne želimo da promenimo ni po koju cenu. Ljubav prema sebi je, međutim, ona ljubav koja nas oplemenjuje, koja nas čini mirnom i spokojnom osobom, zato što njome negujemo svoju pravu prirodu i prihvatamo odgovornost za svoj život. U isto vreme, volimo sebe i tu ljubav širimo i ka drugima. Navodim zato 3 osnovna razloga zašto je važno negovati ljubav prema sebi.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Zato što je svako od nas jedinstven primerak na ovom svetu. Kako ga onda ne voleti?

Rađamo se i živimo kao jedinstvena jedinka na ovom svetu. Zato je suludo protraćiti život težeći savršenstvu čiju vrednost nam nameće društvo, vaspitanje, opšte-prihvaćene norme. Mnogo je korisnije posvetiti se negovanju svoje sopstvene prirode. Jer kada smo onakvi kakvi zaista jesmo, dolazi potpuni mir i sreća. Tada je sve u redu, jer dopuštamo sebi da budemo savršeni zato što smo to što jesmo. A kada osetimo takvu sreću, širimo je i oko sebe i unapređujemo kvalitet svojih odnosa sa drugim ljudima.

Zato što je naš život ono što vidimo iz svoje perspektive. Pa zašto ona onda ne bi bila najlepša moguća?

Razlozi zbog kojih volimo ili ne volimo sebe mogu biti različiti, ali ne treba nikada zaboraviti da su pravi razlozi samo oni koji su naši. Svi drugi ljudi, ma koliko nam bili bliski, ma koliko ih voleli, mogu imati različito mišljenje od našeg, mogu vrednovati drugačije, ali to je samo njihova perspektiva. Naš sopštveni život je tačno onakav kakva je i perspektiva iz koje ga posmatramo. Zato je važno da budemo zahvalni na svemu što imamo, da sve prepreke na koje nailazimo razumemo kao znanje koje će nam koristiti za dalji razvoj. Da se fokusiramo da bolju opciju u svemu.

Zato što su „biti srećan“ i „biti voljen“, krajni cilj svega. Pa kako do njih, bez ljubavi prema sebi?

Iako smo često skloni da se koncentrišemo na ciljeve koji su izvan nas samih, na kraju svega je naša istinska potreba da budemo srećni i voljeni. Zašto želimo da steknemo visoke pozicije u poslu, da imamo novca, da možemo sebi da priuštimo različita zadovoljstva? Zato što smatramo da će nas to učiniti srećnim i prihvaćenim od strane drugih ljudi. Dešava se, međutim, da kad ostvarimo sve ove ciljeve, sreća ipak izostane. To je zato što smo se fokusirali na cilj, ne procenjujući da li je on u skladu sa našom pravom prirodom, već smo samo imali u vidu da je poželjno doći do takvog cilja. Da bismo uopšte definisali svoje prave ciljeve, veoma je važno da počnemo od sebe, da vidimo šta mi to zaista želimo i zašto, da negujemo u sebi ljubav i sreću, a onda se stvari mnogo lakše odvijaju u našu korist.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top