Lepo mi je: Da ti kažem iskreno, ma sve je u redu

by | decembar 20, 2017

Naređalo mi se poslednjih nedelja nekoliko situacija, koje su me dovele na razmišljanje – šta su opšte problemi, da li oni stvarno postoje ili ih mi kreiramo iz ko zna kojih razloga. Prvo su mi javili da je jedna meni veoma draga žena teško bolesna. Potom mi se drugarica požalila da od tri dobra momka ne zna kog da izabere, jer svaki je dobar na svoj način, ali svakom i po nešto ozbiljno fali. I juče sam par sati tešila sina, jer misli da nije dovoljno spreman za polaganje za novi pojas u karateu.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Veoma šarene situacije, kao što rekoh, ali svi ovi meni dragi ljudi ih vide kao ogromne probleme. Žao mi je kad ih posmatram kako se muče, ne znaju kuda da krenu dalje i pitaju se zašto im se ovo dešava. Vođena onom „ili čuvaj to što imaš ako si srećan ili promeni ono čime nisi zadovoljan“, shvatam da zapravo postoje samo dve opcije i uvek samo ove dve opcije – ili ostaješ tu gde jesi i patiš zbog toga ili nastojiš da promeniš stvari na bolje.

Da se razumemo, potpuno je u redu da damo sebi neko vreme da se uopšte sretnemo sa problematičnom situacijom. Ma koliko ona bila mala ili velika, obično dođe kao grom iz vedra neba i poremeti ceo naš sistem. To je kao kad u sred sunčanog letnjeg dana počne pljusak, pa posle, ma koliko visoka temperatura bila, treba vremena da se sve osuši i leto se vrati u punom sjaju. Dakle, u redu, tako je kako je, pustimo sebe da sagledamo nove okolnosti iz svih uglova. I kad sa tim završimo, a ne bi promatranje trebalo dugo da traje, nastaje tačka u kojoj bi morala da se desi neka kvalitativna promena.

U ovom momentu, međutim, imamo razne sklonosti kojima dozvoljavamo da naša pažnja bude na problemu, umesto na rešenju. Sve dok je tako, rešenje ne dolazi. Čudno je to koliko sebe umemo da maltretiramo stalnim ponavaljanjem kako imamo problem, kako smo zabrinuti. Ima i ona opcija kada preispitujemo zašto se to baš nama dešava ili zašto baš sada. Nema granica kreacijama koje znamo da napravimo oko problema i da ga uvećamo ni sami ne shvatajući zašto.

Na sreću, priroda je udesila da možemo imati i drugačiji pogled – onaj koji je usmeren ka rešavanju problema. Ne mislim, pritom, da pozitivan stav koji će nas tek tako, čarobnim štapićem, u par koraka, izvesti na pravi put. Mislim na rešenost da situaciju popravimo i iz nje izvučemo najbolje, umesto da stojimo u mestu.

Pitaćete se možda sada, kako neko ko je teško bolestan, može u sebi da nađe rešenost da krene dalje. E, pa to je baš dobar primer. Kada sebe dovedemo do bolesnog stanja, to nam je siguran znak da smo do tada sebe odlučno maletretirali čitavog života ili bar njegovim većim delom. Da nismo obraćali pažnju na sebe, na sitne signale kojima nas je život upozoravao da se zaustavimo, da sebi poklonimo pažnju, da nije sve u mučenju, bezgradničnom davanju. Taj nemar prema sebi nas je doveo do bolesti, kada nam život poručuje da stanemo, kada nas pita zašto ga ne volimo kada je neprocenjiv dar. To je pravi trenutak kada je važno da usmerimo pažnju na življenje umesto na bolest. Ma koliko situacija izgledala teško, možemo da damo sve od sebe da probamo da je poboljšamo i učinimo boljom za sebe.

Uvek pomaže da sagledamo svoj život u celini i vidimo šta je u njemu dobro, jer ćemo tako naći razloge zašto da se borimo sa onim što nije dobro. Ovako ćemo jasnije sagledati i gde su nam priroteti i obično ćemo videti da sebi nismo prioritet, već da nam je fokus na nečem ili nekom drugom. Važno je, zaista, razumeti, da je u redu da sebi budemo prioritet i da nismo zbog toga sebični. Ako smo sebi prioritet, a to nije na račun drugih, sve je potpuno na mestu. Ako, pak, samo sebe gledamo, a druge oko sebe zanemarujemo, tada se radi o sebičnosti.

Pri rešavanju problema, korisno je odgovoriti sebi na pitanje – šta je najgore što može da se desi u vezi sa njim. Obično tada dođemo ili do istine koja nam kaže da problem i nije toliko veliki kolikim ga vidimo sada ili da nije strašno ako se okolnoti ne odvijaju onako kako smo mi zamislili, odnosno da ne mora i ne može biti sve pod našom kontrolom. Kada se oslobodimo ove strašne napasti zvane „hoću da kontrolišem sve“ – život postaje mnogo lagodniji na razne teme.

I uvek, ali baš uvek, kada imamo neku težu situaciju, moramo biti iskreni prema sebi i reći – šta iz nje učimo. Šta nam to život tako jasno govori, a mi nismo do sada mogli ili nismo hteli da čujemo. Šta bi to trebalo da naučimo da bismo uspešnije koračali dalje.

Evo, da svedemo ovih nekoliko modela rešavanja teških situacija na probleme s početka priče. Teška bolest jeste veliki problem, ali ona jedna od meni tako dragih osoba mora da razume da je vreme da počne da misli na sebe i da voli svoj život. Ona ima divnu decu i ona su razlog da živi. Mora da izabere ovu opciju, jer ako odgovori sebi na pitanje – šta najgore može da se desi, u njenom slučaju to može značiti, da odustane i izgubi život. Dar prirode je da možemo pobediti sebe i naučiti, makar i na ovako težak način, gde smo sve do sada grešili i šta da radimo dalje. Moja draga drugarica je toliko lepa da čak tri momka žele da budu sa njom u isto vreme, a ispade da je to problem.

Najgore što bi moglo da se desi je da ne bude ni sa njenim od njih i da još neko vreme uživa u svim svojim kvalitetima sama, što je mnogo bolje, nego da se miri sa nezadovoljavajućim opcijama. A, svakako će naučiti iz ovoga puno o sebi, o tome koliko bi trebalo da se otvori, da svoje srce okrene u pravom smeru, umesto da ga prikriva strahovima i nesigurnostima.

I moj mali sin, iako znam da će za koji dan dobiti novi pojas u karateu i biti ponosan zbog toga, traži vreme da shvati da život nosi i iskušeja, a ne samo pobede, da vežbom možemo mnogo da postignemo i da ništa neće da se desi i ako ne položi i ne dobije novi pojas, kao i da ima tako mnogo drugih vrednosti koje ga čini srećnom, zdravom i zadovoljnom osobom.

Stalno naglašavanje – imam problem…

Preispitivanje – zašto meni ili traženje „višeg smisla“.

 

Pročitajte i…Lepo mi je: Promenite posao uz ova četiri koraka!

Pročitajte i…Lepo mi je: Koja je tvoja uloga?

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top