Lepo mi je: Razmišljanjem izvan okvira do novih ideja

by | april 21, 2018

Kod svih ljudi koji su zadovoljni svojim životom, izdvajaju se dva detalja koja su svima njima zajednička. Uvek imaju obilje ideja i nikada se ne zaustavljaju u kreiranju novih, ali što je najvažnije, spremni su da svoje ideje i realizuju. Ovaj drugi momenat je posebno važan, jer upravo spremnost ulaska u avanturu, borba sa strahom, potencijalnim preprekama, ali entuzijazam su primarni razlozi našeg krajnjeg zadovoljstva.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar Centar za lični razvoj „Lepo mi je“ www.lepomije.rs

Dokaz tome uvek mi je Uroš Petrović. On je pisac, čije knjige i zagonetne priče, pomeraju granice klasičnog razmišljanja i deci i odraslima. On je zvanično jedan od najinteligentnijih Srba i čovek koji je među genijalcima koji su najuspešnije na svetu rešili IQ X test, bio je dugogodišnji predsednik Mense Srbija. Uroš fotografiše, predaje, kreira metode koji nam otvaraju vidike i pomažu da sve što radimo učinimo mnogo zanimljivijim i korisnijim i za sebe i za druge.

Zato sam ponosna što će baš on održati sledeće predavanje koje organizujem u Ušće shopping centru, u četvrtak 19. aprila u 20 sati i što će nam baš Uroš pokazati kako da razmišljanjem izvan standardnih okvira dođemo do novih ideja i rešenja.

Otrkio mi je da ćemo na predavanju čuti kako da sve što znamo povežemo i tako spoznamo nešto sasvim novo i drugačije i time me podstakao da upravo napišem ovaj tekst i sama promislim o tome od kuda nam ideje dolaze i kako uopšte da ih pronađemo u sebi.

Da, rekla bih da ideje čuče u nama samima i da spolja možemo dobiti inspiraciju, ali da kreacija polazi od nas samih. Evo dva ključna koraka na putu stvaranja do dobre ideje.

Moramo se umiriti da bismo prepoznali pravu ideju

Ako znamo da ideja dolazi iz nas samih, onda je korisno da je potražimo upravo u sebi. Da bismo mogli to da učinimo, prvi korak je da se utišamo i umirimo. Jer, ako smo previše koncentrisani na spoljne bezbrojne senzacije, uvek će nam odvlačiti pažnju od obilja koje se krije u nama samima. Da bismo u obilju koje je u nama, pronašli šta nam najviše prija i odgovora, jedini način je da zatvorimo oči, koncentrišemo se na to kako se osećamo, o čemu mislimo i postepeno ćemo početi da osvešćujemo važne odgovore i ideje. Jednostavno je, ako želimo nešto dobro da čujemo i da mu posvetimo pažnju, prvi uslov je da to učinimo u tišini.

Usmeravanje pažnje je ključno za dolazak do ideja i rešenja

Ako smo razumeli da u nama leže ideje i da se moramo utišati kako bismo ih prepoznali, ključno je i da imamo nameru da do ideje zaista dođemo i da usmerimo pažnju upravo na to. U životu nam se dešava ono na čemu nam je pažnja. Tako da, ako želimo, nove ideje i dobre promene, onda bi trebalo i pažnju na to usmeriti. Drugo, naš mozak se pokreće u odnosu na to koje mu informacije šaljemo svojim mislima, osećanjima, rečima. Njihovim usmeravanjem na pronalaženje i realizaciju ideja i mozak dobija prave informacije i dalje reguliše i naše zdravlje i naš energetski sistem u pravom smeru.

Ovo su samo neke od mogućnosti pronalaženja dobrih ideja i načina da ih realizujemo, a Uroš Petrović će nam na svom predavanju svakako samo na sebi svojsven i potpuno jedinstven način još više otvoriti vidike.

Pročitajte i…Lepo mi je: 5 osobina zadovoljnih ljudi

Tagovi:

top