Šta, kad zbog posla, sve prekipi?

by | septembar 4, 2017

U jednom istom danu su mi se tri drage žene požalile kako su previše iscrpljene zbog posla i ne znaju kuda sve to vodi. Prva je bila moja dobra drugarica čije se radno vreme od 9 do 17, proteže na 8 do 20h. Drugu poznanicu sam istog dana srela na ulici oko pet popodne, kaže, žuri da kupi nešto da ruča, pa da se vrati da radi. I treća je bila klijentkinja koja je kroz plač objasnila da posao svaki dan „nosi kući“, da dete viđa 2 sata dnevno, da se plaši da će se tako razboleti…Sve u svemu, koristile su iste opise: „očajna sam“, „ovako više ne ide“, „baš sam umorna“…

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Ali bio je tu još jedan detalj, koji me je i podstakao da napišem ovaj tekst – baš sve tri su na kraju zaključile da je „tako, kako je“, da se „plata mora zaraditi, jer deca čekaju kod kuće“ i da će „biti bolje“. Sve bi bilo u redu da njihov izraz lica dok su izgovarale ove reči nije pokazivao nešto sasvim suprotno.

I sama sam na svojoj koži osetila šta znači kada ti posao uđe u sve pore života, kada te odgovornost pojede, a da ni sama ne znaš što to sebi radiš. I tako brojne divne žene, svoju pamet, lepotu i nežnost zgužvaju u potrazi za dokazivanjem da one to mogu, da će naći još malo snage, da je to jedini način da zarade novac potreban za sve finansijske obaveze.

Drage dame, ako se osećate previše umorno zbog bilo čega, a posebno zbog posla, pogledajte se u ogledalo i jasno sebi recite: Dosta! Prekinite sebe da vodite u bolesno stanje i vratite radost i zadovoljstvo u svoj život.

To ne znači da po svaku cenu promenite posao koji trenutno obavljate, ali znači da bi po svaku cenu trebalo da promenite svoj odnos prema poslu koji obavljate i stavite fokus svoje pažnje na sebe i svoju sreću.

Predlažem nekoliko koraka koji mogu dati dobre rezulate i koje sam svojevremeno primenila i na sebi, ali i u radu sa klijentima. Ali nemojte zaboraviti da ste mesece uložile u nemir koji sada osećate, tako da će biti potrebno bar toliko da vratite harmoniju u svoj život.

Zaustavite se odmah

Kao što na poslu stanete da razmislite kad treba uspešno nešto da obavite, tako se i sada zaustavite, ali zbog sebe. Nije moguće da sve promenite odjednom. Da biste znale u kom pravcu krenuti, neophodno je zaustavljanje. Kako? Možete svakog dana, kada osetite nelagodu ili uhvatite sebe da žurite, da se zaustavite, sednete i duboko udahnete i izdahnete 8 puta. Veoma je važno, pritom, da se koncentrišete isključivo na svoje disanje. Ni jedna obaveza neće trpeti zbog toga što ste se zaustavili na jedan minut i poklonili sebi malo mira. Videćete kako svaki sledeći trenutak teče prijatnije po vas same. Ovo je jedan od načina da vam zaista „bude bolje“, umesto da to samo usput kažete.

Definišite prioritete

Kada nakon nekog vremana osetite da ste staloženiji i manje iscrpljeni, vreme je da odredite prioritete. Ali tako što ćete tome posvetiti pažnju, uzeti papir i olovku i zapisati šta su prioriteti u vašem životu, a da nema bilo kakvih prepreka, da niste umorni i uznemireni. I kada napravite konačni spisak, razmislite koliko u ovom trenutku svakom od tih prioriteta posvećujete vremena. To će vam dati jasnu sliku u kom smeru bi trebalo da modifikujete putanju na kojoj ste trenutno. I na kraju isto uradite, ali sa prioritetima na poslu – koji su vaši prioriteti na poslu i koliko vremena i pažnje posvećujete svakom od njih. Ovo će pomoći da pokažete sebi koliko zaista vremena trošite na važne, a koliko na potpuno nebitne teme na poslu. Ako je vaš prioritet da zaradite platu, onda ćete na posao ići zahvalni što ga imate i sasvim drugačije ćete ga posmatrati, čak i ako vas obaveze preplavljuju. Isto važi i za ostale prioritete.

Negujte svoje slobodno vreme

Proverite da li je na listi vaših prioriteta – vaše slobodno vreme, odnosno vreme koje posvećujete samo sebi. Bilo bi mi drago da čujem da jeste, ali mi primeri iz prakse u radu sa ljudima, posebno ženama u Ženskom kutku, govore da smo sklone da to potpuno zaboravimo. Zato ponovo naglašavam, vreme koje ćete posvetiti sebi je najbolja investicija koju ćete uložiti u sebe, ali i u svoju decu, posao, prijatelje. Zato što je to jedini način da ostamo zdrave, snažne, pune ljubavi i energije za sve prioritete koje u životu postavljamo. I tada se odričemo stava „tako je kako je“, zato što znamo da kvalitet našeg života zavisi samo od nas samih.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.