Mom 2 be: Kako vežbati u trudnoći?

by | avgust 16, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Kažu da je u trudnoći preporučljivo i idealno vežbati četiri puta nedeljno po 30 minuta, umerenim tempom, a umeren tempo je onaj kada niste toliko zadihani i možete normalno da pričate tokom izvođenja vežbi.

A da li ste znale da žene koje ne vežbaju u trudnoći imaju 4.5 puta više šanse da se porode carskim rezom, nego one koje redovno vežbaju? I, da, navodno su žene koje su vežbale u trudnoći imale lakši i brži porođaj. Čvrsto ću verovati u ovo. 🙂

Ja sam počela redovno da vežbam relativno kasno, bila sam već u šestom mesecu. Sve pre toga je bilo „kad se setim“ jer budući da i dalje radim, najveći problem mi je bilo usklađivanje termina u nekom od fitnes centara koji imaju posebne programe za trudnice.

Termini su većinom prepodnevni i to me je izluđivalo. Uvek sam se pitala ovo: OK, šta je s nama koji smo u to vreme na radnom mestu? Zar se više ne očekuje od trudnice da ide na posao? No, uspela sam i ja da pronađem sjajnu fizičku aktivnost i odlučila da krenem na jogu. Iako sam više želela nešto gde ću moći „da se zadišem“, nisam se pokajala. Osim što sam uveliko naučila kako pravilno da dišem na porođaju, tokom i između kontrakcija, osećam da mi je telo zategnutije, gipkije i mnogo se osećam opuštenije, pogotovo kada je strah od porođaja u pitanju. Dakle, moj izbor je joga, ali – koje su nam sve opcije na raspolaganju tokom trudnoće?

Hodanje

Praktikovala sam i u prvim mesecima trudnoće, priznajem, i to sam išla u brzu šetnju. Hodanje je odlična aktivnost jer su vam potrebne samo udobne patike, a efekti su višestruki: normalizuje pritisak i ubrzava cirkulaciju (pomaže kada su noge natečene!). Nakon pet minuta brže šetnje počinu da se tope masti, ubrzava metabolizam i normalizuje rad creva i podstiče se lučenje endorfina – hormona sreće. Dakle, srećna mama – srećna beba!

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Plivanje

Znate već i same koliko je ono korisno za kičmu i pravilno držanje, a pritom poboljšava cirkulaciju i tonus mišića. Ako vam trudnoća teče bez ikakvih problema, a prethodno ste se konsultovali s ginekologom, slobodno možete uživati u plivanju. Ipak, ono što vam toplo preporučujem je da se radije opredelite za hotelske bazene umesto gradske. Isplivajte se i pravac kući. Nemojte se odmarati sedeći na ivici bazena, zbog potencijalnih infekcija.

Ples

Ukoliko možete pronaći program koji je namenjen trudnicama, samo napred! Ples je jedan od najlepših načina da se relaksirate, a čim ste vi opušteni i zadovoljni – zadovoljan je i bebac!

Pilates

Odlična aktivnost, koju i ja ponekad praktikujem samostalno kod kuće. Imate odlične video sadržaje na youtube-u, ako vam se ne plaćaju časovi u pilates centrima. Sve što vam je potrebno su podloga ili peškir i udobna odeća.

Vožnja bicikla

Mnogi će reći da je vožnja bicikla dozvoljena u trudnoći, ali ako mene pitate – nisam sigurna da bih se usudila. Osim, recimo, sobnog bicikla. Ipak su nama trudnicama ravnoteža i balans slabiji i ne bih rizikovala da blebnem s bajsa i povredim se. Dobra je meni moja joga.

Stoga, drage mame, evo nekoliko sjajnih opcija. Odaberite aktivnost koja vama najviše prija i samo slušajte svoje telo. I ginekologa. Nikoga više. I obavezno ponesite flašicu s vodom na trening. Prepustite se, samo umereno i – uživajte!

Pratite me i na Instagramu @marina_maric.

Sve moje postove možete da pročitate OVDE.

Tagovi: