Mom 4 life: Šetnja i na minus?

by | decembar 6, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Nedavno sam se začudila kad sam pročitala da Norvežani bebe izvode u šetnju već nekoliko dana po rođenju! Čak i na minus! Dobro „zabundaju“ dete, stave ga u kolica i – pravac napolje, da se dete nadiše svežeg vazduha. A neretko kažu i kako nema lošeg vremena, već samo loše garderobe! Paaaa, istinu zbore. Valjda. Iznošenje bebe zimi, smatraju stručnjaci, zaista jeste izuzetno jer se tako jača njen imunitet, podstiče apetit, poboljšava raspoloženje ali i san.

Međutim, kod nas u narodu važi drugačije pravilo (svaka baba će vam to potvrditi): sve se može kad prođe tih famoznih šest nedelja. I to ono: prvo na prozor s kapom na glavi, duplim čarapama i ćebetom, zatim pet minuta na terasi u skafanderu „samo da oči vire“, pa tek onda krug oko zgrade… I to isključivo ako je vedar dan. Pa, dobro, ko je sad u pravu? Babe ili Norvežani?

Svi smo svesni da beba ne može celu zimu provesti u zatvorenom prostoru, ali je upravo česta nedoumica koliko dugo se zadržati napolju, kako adekvatno obući bebu i sl. U školici za trudnice sam naučila da što više vremena beba provodi na svežem vazduhu, to je zdravija. Dakle, bebu nećete zaštititi od prehlade ako je budete držali u zatvorenom prostoru! Ipak, savetuje se da ostanete kod kuće kada je kišovito, maglovito i vetrovito. (Više o ovoj, ali i drugim temama o trudnoći, porođaju i nezi bebe pročitajte u knjigama „Treba znati“ i „Treba znati još ponešto“, autorke Slađane Crvenkov, čiji će vam stručni saveti zaista pomoći u svakoj situaciji. Moja najtoplija preporuka!) Uostalom, zar bebin prvi kontakt sa spoljašnjom sredinom nije onda kada izlazi iz porodilišta? A već posle nedelju dana ide na obavezan Gatrijev test, čak i ako je temperatura ispod nule. Dakle, ja sam odlučila da ne slušam svakojake savete i Filipa uveliko izvodim napolje već od njegove druge nedelje života. Kad vidim kako zaspi čim otvorim ulazna vrata, a zahrče već kod prvog ćoška, jasno mi je koliko mu boravak na svežem vazduhu prija.

Dakle, slušajte svoje dete (ono će vam samo reći šta mu najviše odgovara), pridržavajte se ovih nekoliko pravila i uživajte u šetnjici!

PRVE DVE NEDELJE

Ne bih se ovde složila s Norvežanima jer su ipak prve dve nedelje rezervisane za prilagođavanje bebe na spoljašnji svet. Iako ste možda nestrpljivi da celom svetu pokažete svoje čedo koje bezbrižno spava u kolicima, sačekajte da prođe 15 dana. Nakon toga nakratko iznesite bebu na terasu, pa povećavajte minutažu sve dok ne dostignete pola sata. Za početak je i to dovoljno. Naravno, bebu ćete prethodno dobro utopliti, pa čak I za boravak napolju od samo pet minuta.

SPREMNI ZA ŠETNJU!

Leti je bebu najbolje izvoditi ujutru ili uveče, kada su temperature najniže, a tokom zime oko 12-13h, kada su najviše. Nakon podoja je presvucite, obucite u skladu s vremenskim prilikama (jaknica ili skafander) I – uživancija počinje! Ne zaboravite kapicu koja prekriva uši, a šal ne stavljajte preko usta I nosa jer će se navlažiti, pa može doći do prehade.

JEDAN SLOJ VIŠE

Iz straha da se beba ne prehladi, mnogi roditelji se osećaju sigurnije ako je “natrontaju”. To, verujte, samo može da izazove negodovanje I plač. Ovde važi samo jedno pravilo: obucite bebu onako kako ste i sebe, s tim što njoj treba jedan sloj odeće više.

KOLIKO DUGO BORAVITI NAPOLJU

Kad uhvatite ritam od pola sata napolju, samo nastavite da pratite svoju bebu. Kao I u svemu ostalom. Ako i dalje bezbrižno spava, ostanite sat-dva, a čim počne da se meškolji I kenjka, vreme je za “nalevo krug” I pravac kući.

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.

Pratite me i na Instagramu: @marina_maric


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnijevesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: