Mom 4 life: Trenutak kada nastaje porodica

by | novembar 8, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Verujem da porodica nastaje baš onog trenutka kada se na testu pojavi druga crtica i kada s ushićenjem saopštite svom partneru radosnu vest. Taj čvrst zagrljaj poseban je i nikada se ne zaboravlja, a osećaj da ste upravo zakoračili u novu životnu avanturu koja će vas učiniti boljima i plemenitijima – neopisiv je.

Nestrpljivo čekajući da prođe tih čarobnih devet meseci i gledajući na UZ ekranu kako vaša „tufnica“ raste i razvija se iz nedelje u nedelju, pravite planove kakvi ćete biti roditelji (kao da se to unapred može isplanirati… ), upijate savete dragih ljudi i učite na tuđim iskustvima. A onda vas to malo čudo pozdravi iznenadnim, gromkim plačem i na „dramatičan“, a tako divan način ušeta u vaš život. I osvoji vaše srce. Zauvek. Trenutak kada nastaje porodica jeste i prvi susret mame, tate i bebe, po izlasku iz porodilišta. Kada ONAJ čvrst zagrljaj sa voljenom osobom iznova osetite i kada vam on drhtavim glasom kaže koliko je ponosan na vas, a u njegovim očima vidite neizmernu sreću jer je postao TATA.

A majka? Verujem da i majka postajete onog momenta kada ugledate te dve crtice. Ipak, izdvojila bih trenutak kada prvi put osetite nežan dodir bebine kože na svojim grudima. Kad vam je donesu „na maženje“ odmah nakon porođaja. Tada se rađa ona bezuslovna ljubav za ceo život.

Konačno upoznajete to krhko, bespomoćno biće koje ste sve vreme samo zamišljali. Od boje kosice i očiju, do veličine noktića na nožnim prstima. Kada prvi put ugledate svoje dete, trenutak je kada vreme staje. I ništa nije vrednije od toga. Zaboravljate na porođajne muke, ili na bolnu ranu od carskog reza. Prostoriju ispunjava nežnost, a u vazduhu se oseća miris ljubavi. Čuje se samo udah, izdah i otkucaji vaših srca. Jedno veliko i jedno malo. Tada niko drugi ne postoji osim vas. Samo vi i vaša „veknica“, čvrsto zamotana u pelenu. A kada se promeškolji u vašem naručju i milo vas pogleda, taj sjaj u očima deteta nikada ne zaboravljate. E, tada postajete majka…

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

Tagovi: