Što se mene tiče, 8. mart može da prođe i bez cveća…

by | mart 8, 2017

Piše: Brankica Treskavica

Kad sam juče zavirila u instagram, videla sam sponzorisan post u kojem je pisalo – idealan poklon za 8. mart – daske za sečenje i serviranje hrane. Daske izgledaju lepo, ali pitam se kako je neko pomislio da je baš to osmomartovski poklon? Zamišljam izraz lica žene, koju ispod šarenog papira čeka – daska za seckanje kobasica, sira, mesa… Mogu da zamislim koliko bi bila oduševljena. Pitam se i zašto taj neko, ko reklamira svoje daščice, nije napisao – idealan poklon za one koji uživaju u kuvanju? To bi, već, imalo smisla. Ovo, sigurno, nema.

Foto: Instagram/Brankica Treskavica

Ujedno, ova daščica može da bude simbol svih besmislenih osmomartovskih poklona. Doduše, takvi pokloni nisu rezervisani samo za ovaj praznik, bilo ih je i biće i u svim drugim zgodama, ali sad pišem o 8. martu. Možda to radim i zato što mi nije baš najjasnije zašto će danas hiljade ciklama hitati ka svojim “novim vlasnicama”, a u nedelju sam u cvećari na pijaci videla – karanfile. Nije to ružno cveće, ali – ni krivo ni dužno – postalo je simbol davno prošlih vremena. Doduše, ne bismo imali ništa protiv kad bi nam se vratio tadašnji standard, ali to je već druga priča. Ako ćemo baš iskreno, radovala bih se nekadašnjim osmomartovskim poklonima. Bilo je lepih putovanja za “koleginice”, još ranije za “drugarice iz preduzeća”, ili su ih u kovertama čekale sume od kojih su mogle da se kupe fine cipele, a u galantnijim firmama i cipele i tašna.

Još juče su lale, ruže i druge cvećke zauzele svoje pozicije, očekujući muškarce koji će ih danas platiti više, nego bilo kog drugog dana, a onda pokloniti svojim devojkama, suprugama, majkama, koleginicama… Da je ovo neki muški portal, poručila bih im da to ne čine, jer em što je cveće za 8. mart sumnjivog kvaliteta, em je preskupo, em je kliše… Ako baš hoće da nešto poklone, za cenu ruže mogu da kupe čokoladu, a njoj neće opasti latice do kuće niti će se slomiti u busu.

Uzgred, uvek se raznežim kad nekog običnog dana, koji ni u crkvenom ni u državnom kalendaru nije “crveno slovo”, vidim muškarca sa buketom cveća ili jednom ružom. To mi deluje nekako šmekarski, za razliku od ovog “kolektivnog cvećarstva”.

Pročitajte i…  Ako su lagali mene i ja lažem vas + poklon 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: