Categories Tema nedelje

Tema nedelje: Napravite grudvu, kupite slatkiše, popijte kafu, pravite snežne slike…

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina “Lepota i zdravlje”

Narodu koji ima mnogo razloga da od jutra do mraka nešto kritikuje to pređe u naviku, pa mu sve smeta. Kad je zima sa natprosečnim temperaturama, na svakom koraku čujete – ništa ovo ne valja, biće virusa, nekad su bile prave zime, a na šta ovo liči. Kad je jako hladno, kao što je bilo prošle nedelje, slušamo horsko jadikovanje. Da nas čuje neko ko ne zna iz kog smo dela sveta, pomislio bi da živimo u Kaliforniji, pa ne znamo šta nas je snašlo.

Daleko od toga da bilo prijatno na više od -10, ali nije ni “čudo neviđeno”. Uostalom, zar sledeći prošlogodišnju logiku to nije “prava zima, kao nekad, zar tolika hladnoća neće uništiti viruse i bakterije”. Posle hladnoće, usledilo je otopljenje, “bljuzgavica” i komentari – teško nama, curi sa svih krovova, pašće nam ledenice na glavu, upropastićemo obuću…Doduše, sve ovo je tačno, jer se tih dana nije znalo da li su prljavije ulice ili autobusi.

Danas je temperatura – nula, sneg veje, Beograd je stvarno beo… Dakle, nije prehladno, ne duva vetar, gradski prevoz funkcioniše uobičajeno… Reklo bi se, lep zimski dan. Međutim, ljudima smeta sneg, opet im je hladno, dosta im je zime… Pa, šta mi, stvarno, hoćemo? Ne valja kad je u januarau plus petnaest, ne valja ni kad je nula. Činjenica je da bi većina nas, samo kad bismo mogli, mnogo toga u svom žviotu promenili. Kad bismo krenuli da nabrajamo šta bi to bilo, spisak bi bio duži nego kad deca pišu pisma Deda Mrazu, ali… Ne ide to tako lako. Kad već ne ide, ne vredi ni da od vremenskih prilika i neprilika pravimo događaj godine, sve dok one takav „status“ zaista ne zasluže, ali se nadamo da neće.

Rekoh nedavno, ako baš niste u dobroj fazi, napravite kolače i donesite ih u firmu, obradovaćete i sebe i kolege. Možete i da kupite slatkiše ili svratite posle posla na kafu. Uživajte u svežini vazduha kad u četiri ili pet, najzad, odete iz kancelarije. Napravite grudvu i bacite je „u prazno“, izađite jednu autobusku stanicu pre no što treba i pršetajte, gledajte sneg kroz prozor… Uradite bilo šta što će vam prijati. O, gde da zaboravim – napravite „snežnu sličicu“ za Instagram! 🙂

Ne kažem da će zbog tih sitnica vaš život postati bolji, ali bar ćete se nakratko osetiti bolje, a i to je nešto. Sve ovo što pišem lajfkouči bi „upakovali“ u nekoliko „slojeva celofana“ i – naplatili. Ja ne naplaćujem, već samo podsećam, a imate i mogućnost da „kliknete“ na drugi tekst.

OVDE pročitajte tekstove Brankice Treskavice iz serijala TEMA NEDELJE.

4 komentara

  1. Ne naplacujte, mozda vam se tim pre i vise veruje!
    Ja pravila smeska, komsije dovikuju, udji crno dete, minus je, A ja odrasla na debelom minusu tako sto sam se sankala, A i rodila kad je bio minus poslednjeg dana januara. Nego, nezadovoljni smo sobom, zato nam nista drugo nije dobro!
    Pozdrav

  2. Kad nisi dobar sam sa sobom-ništa i ne može da ti valja. Toliko je prosto. “Kakav smo narod-vreme nam je odlično” reče jednom jedna divna žena. Priča ne vredi jer ako je neko rešio da mu sve smeta, da svemu nalazi manu, teško da će ga bilo šta odvratiti od toga.
    A postoji toliko stvari u danu kojima se vredi radovati. Za početak-odrazu u ogledalu kad uzvrati osmeh. Posle sve bude lakše

  3. Zaustavi trenutak,fotografisi.Zastani.Uzivaj.Pa neka je i hladno i neka je sneg.Uživaj u svakom momentu.Problem je u nama a ne u minusu i prelepom snežnom danu.A posle duge setnje skuvati kafu ili caj i uživati u toplom napitku.Zima ima svoje cari i falice nam kada dodje leto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA