Tema nedelje: Ogledalce, ogledalce, kaži joj…

by | septembar 23, 2016
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Juče sam, slučajno, prelistala stari broj magazina koji ne spada ni u celebrity, ni u one poput naše L&Z, ni u nedeljnike… Najkraće rečeno, reč je o novinama kojima ništa ne fali, ali nemaju velik tiraž, pa zato ono što se u njima objavi prođe nezapaženo.

Da je drugačije, sigurna sam da bi mnogi tabloidi preneli fotografiju jedne poznate dame, na kojoj vidimo i celulit, i stomačić, i kožu koja nije savršena… U stvari, vidimo sve što je normalno da ima žena koja ima žena njenih godina. Tačan broj neću napisati, jer ovaj indiskretni google začas otkrije o kome je reč, a to mi, zaista, nije cilj. Realno gledano, dama sa fotografije izgleda odlično za svoje godine. Ne volim taj izraz “za svakoje godine”, ali – imali mladalački duh ili ne, negovali se više ili manje, vežbali ili lenčarili – neke stvarčice na nama ne mogu da se izbore sa zemljinom težom. Uglavnom, ona izgleda fino “za svoje godine”, ali veoma loše u odnosu na fotografije koje besomučno plasira u magazinima.

Razumem da neko hoće da izbriše podočnjake, bubuljicu koja se pojavila baš pred slikanje, pa i desetak godina, ali – zašto moraju da se šalju ekstremno fotošopirane fotogrfafije u kupaćem kostimu? Ako misli da se tako pridobija publika – vara se, jer oni koji hoće da vide “savršenu guzu” dobro znaju kako ona izgleda kad “njena vlasnica” ima dvadest, a kako kad ima dvadeset, pa još dvadeset, pa…

Cela ova priča podsetila me je na komentar fotografa, koji je pre desetak godina slikao Milorada Čavića. Budući da nije bilo vremena za “pravo” slikanje, a pod tim mislim organizaciju, dolazak u studio ili bazen, set fotografija, moralo je da se improvizuje. Park, koji se nalazio u neposrednoj blizini kafića u kojem smo radili intervju, poslužio je kao “savršen” ambijent. Kad je fotograf zamolio Čavića da skine majicu, on je to uradio bez oklevanja.

Čim je posao završen, komentar fotografa bio je: “Lako je njemu da se skida kad tako izgleda. Da imam takvo telo, majicu ne bih ni oblačio”. Upravo to je poenta ove priče… Ako možeš da poziraš bez napomene “al’ da me središ u fotošopu” onda se skidaj i slikaj do mile volje. Ukoliko nije tako, budi speman za suočavanje sa fotogrfafijama, poput ove zbog koje sve ovo i pišem.

Sigurna sam da bi dama o kojoj je reč, samo da je videla, istog trenutka spalila te novine. Uzgred, oni koji vole da se “igraju fotošopom” mogli bi da se prisete da je instagram lansirao prizmu, a snapchat pruža još otkačenije mogućnosti. Publici bi, verovatno, bilo zanimljivije da javne ličnosti vidi sa mačijim ušima ili psećom njuškicom, nego “prepeglane”.

 

Tagovi: