Tema nedelje: Savršeni kolači bez koje moja praznična trpeza ne bi bila ista

by | decembar 9, 2016
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Proteklih nedelja, kad god imam vremena, na 24 kichen kanalu gledam kulinarsko takmičenje “Taste”. Forma emisije je uobičajena, ali je očigledno da su učesnici vrlo vešti. Uprkos tome, nekoliko puta se desilo da ispadnu ili dođu do same ivice ispadanja, zato što su odlučili da se predstave jelom koje su prvi put spremali. Mentori su im, ko zna koliko puta, rekli da se to nikad, baš nikad ne radi.

Najsmešnije je što bi nam, mada te dve oblasti nemaju veze, isto rekli i šminkeri. Dakle, nikad nemojte pred važan događaj probati nove make up cake i nove – recepte. Imajući to u vidu, pomislila sam da je sada pravo vreme za “testsiranje” kolača, a budući da sam godinama u “Lepoti i zdravlju” radila rubriku “Gastro vodič”, potrudila sam se da nađem recepte koji (čini mi se) ne iziskuju komplikovanu pripremu.
IŠLERI
Potrebno je za testo: 170 gr margarina, 85 gr šećera, 85 gr oraha, 1 jaje, 250 gr brašna, kesica cimeta Sjediniti sve sastojke i brzo zamesiti testo. Uviti ga u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru 2 sata. Rastanjiti testo na debljinu od 2 mm, modlicom vaditi kružiće prečnika 2 cm, koje treba peći na 180 stepeni. Po dva spajati filom, preliti glazurom od čokolade i ukrasiti šarenim mrvicama.
Potrebno je za fil: 250 gr putera, 100 gr čokolade, 2 jajeta, 125 gr prah šećera. Penasto umutiti jaja i šećer i kuvati na pari. Masu ohladiti, pa sjediniti sa penasto umućenim puterom i otopljenom čokolad
Potrebno je za glazuru: 200 gr čokolade i 20-30 gr putera. U otopljenu čokoladu dodati komadiće putera, pa prelivati kolačiće. Na kraju ih treba ukrasiti šarenim mrvicama.
BAKLAVA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Potrebno je: 500 grama kora za baklavu, 3 kutije miksa zamrznutog šumskog voća, 1 pavlaka1 , čaša ulja, 1 čaša šećera, 3 jajeta, prašak za pecivo

Potrebno je za preliv: Jedna šolja vode, 2 šolje šećera, pola limuna, 2 kesice vanil šećera.

Priprema: Pre no što počnete da pravite baklavu, skuvajte šećer, vodu, limun i vanil šećer (tek da „baci“ ključ). Ohladite i, kad se baklava ispeče, prelijte. Kad se kolači prelivaju, važi pravilo – jedno mora da bude hladno, a drugo toplo. Znači, ili će preliv biti hladan ili kolač.
Mikserom umutiti pavlaku, ulje, šećer, jaja i prašak za pecivo. Da bi odnosi bili ujednačeni, za merenje koristite čašu u kojoj je bila pavlaka.

Kore podelite na pola. Prvu polovinu složite u pleh, ali tako da svaku od njih premažete
umućenom masom. Kada dođete do polovine, preko već složenih kora rasporedite celu količinu voća, koje je prethodno odmrznuto i dobro oceđeno. Potom ređajte preostale kore, koje ćete premazivati kao i prethodne.

Na kraju isecite baklavu na parčiće i pecite 40 minuta, prvo na 200 stepeni, a zatim na 180.

ČOKO SALAMA

Potrebno je 200 gr čokolade za kuvanje, 125 gr putera, 120 gr šećera, 1 veća kutija plazma keksa, 2 žumanceta, 50 gr oraha, 50 gr kandiranog voća, 50 gr žele bombona
Priprema: U istopljenju čokoladu, pomešanu sa puterom, dodati ostale sastojke. Smesu oblikovati kao salamu, a zatim je staviti u frižider, da se dobro ohladi. Seći na šnite i služiti u kombinaciji sa voćem i šlagom.

 

 

Tagovi: