Tema nedelje: Slatka zvezda Instagrama

by | septembar 30, 2016
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Prošle nedelje je, uz kafu i kolače u hotelu „Moskva“, Grand kafa najavila veliku, novogodišnju nagradnu igru. To bi, samo po sebi, bilo u domenu marketinga da se ljudi te firme, zajedno sa ekipom iz marketinške agencije „Pristop“, nisu potrudili da smisle nešto zanimljivo. U sred septembra stvorili su novogodišnju atmosferu – tri Deda Mraza su delila paketiće i slikala se sa „dobrom decom“, a bilo je i snega, naravno veštačkog.

Zahvaljujući svemu tome, tih sat ili nešto više, nisu bili „još jedna obaveza“ već prijatno provedeno vreme. Budući da smo bili u „Moskvi“, bilo je nekako logično da ti kolači, na koje smo pozvani, budu „Moskva šnite“. Iako vrlo retko na Instagram stavljam fotografije hrane, napravila sam sličicu torte i – „okačila“ je. Ispostavilo se da je dobila ubedljivo najviše lajkova. Zašto? Ne znam, ali mi je, naravno, bilo drago. Da bih proverila da li kolači zaista dobro prolaze na instagramu, danas sam stavila princez krofne. I one se fino kotiraju, mada ne ugrožavaju rekord „Moskva šnite“, a i kako bi kad je reč o torti koja postoji već 42 godine. Imajući sve to u vidu, pomislila sam – zašto ovog puta ne bih skratila priču, a napisala recept za neke lepe kolače. Kažem „neke lepe kolače“, a ne one zbog kojih sve ovo pišem, zato što je na internetu mnoštvo „garantovano originalnih“ recepata za „Moskva šnite“, ali dobro upućeni znaju da je onaj pravi, po kojem se prave u hotelu, i danas tajna.

Budući da uvek volim da znam „izvor podataka“, pa makar to bio i recept za kolače, nisam skinula neki internetski, već sam potražila „Gastro vodič“, koji sam pre par godina radila u poslastičarnici „Mali princ“. Naravno, odabrala sam kolače zbog kojih nećete provesti celo subotnje prepodne u kuhinji 😉

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

KOLAČ 1000 LISTOVA

Potrebno je: 250 gr mleka, 60 gr šećera, 2 žumanceta, 1 celo jaje, 25 gr gustina, kesica vanillin šećera, 250 gr slatke pavlake, 500 gr raznog voća, sjaj za kolače, 500 gr lisnatog testa

Priprema: U mleko staviti šećer, pa pustiti da provri. Ključalim mlekom preliti jaja i gustin, koje smo prethodno sjedinili. Vratiti na ringlu i još malo kuvati (dok se ne zgusne). U ohlađeni krem dodati umućenu slatku pavlaku.

Rastanjiti lisnato testo na pola santimetra debljine, ispeći ga u jako toploj rerni i podeliti na tri dela. Prvu koru premazati trećinom fila, pa preko nje staviti drugu koru. Premazati je drugom trećinom fila, staviti treću koru, a preko nje ostatak fila. Ostaviti kolač da se ohladi, a zatim ga iseći na komade željene veličine. Poređati voće, a zatim ga premazati sjajem za kolače.

Tagovi: