Na terapiji: 10 mojih top self-help knjiga

by | oktobar 18, 2016
HI_MIC_0428-5152mala

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Nakon što sam u prehodnom blogu objavila da ću vam napraviti svoju listu self-help knjiga, dobila sam u inbox dosta predloga što od čitalaca što od autora i izdavača. Ipak, držaću se svoje liste jer je ona nastajala godinama, a teme koje su me okupirale ili problemi pojavljivali su i nestajali kroz niz godina, delimično i zahvaljujući ovim knjigama.

Ovih 10 kniga, dakle, nisu izabrane pod utiskom onoga što se trenutno nalazi na listama najčitanijih knjiga i u izlozima knjižara već su ih „birali“ problemi koje sam sama rešavala tokom života.

Foto: Promo

Foto: Promo

Formule ljubavi, Zoran Milivojević

Niko vas ne nauči šta je zapravo ljubav. U oblacima ste i sa ružičastima naočarima na nosu. Onda doživite veliki raskid. Zoran Milivojević može da vas spusti na zemlju i objasni vam kako stoje stvari. Prvo vam se to uopšte ne dopadne, posle ste mu zahvalni.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

Ljubavologija, Bruno Šimleša

Ako nastavite da se bavite ljubavnim problemima i želite da idete korak dalje, ovaj autor vam otvara šire dimenzije problema i zadovoljstava koje ljubav može da vam donese ako ste mudri.

 

 

Foto: Promo

Foto: Promo

Kako zadobiti prijatelje, Dejl Karnegi

Dejl je jedan od prvih autora ove vrste literature i njegove knjige su klasici. Mudar starac a ne novopečeni kouč rešen da se obogati pišući o ljudskim nedaćama. Nekako mu verujete sto posto. On, na primer, kaže: „Sreća ne zavisi od toga ko ste i šta imate, već prvenstveno od toga kako razmnišljate. Zato, započnite dan razmišljajuci o stvarima zbog kojih bi trebalo da ste zahvalni. Vaša budućnost će umnogome zavisiti od stvari o kojima danas razmišljate. Zato, razmišljajte o samopouzdanju, ljubavi i uspehu.“

Foto: Promo

Foto: Promo

Panični poremećaj i agorafobija, dr Milan Latas

E sad, ako vaš problemi prerastaju nivo samopomoći i ako vam je potrebna pomoć stručnjaka, psihoterapeuta, jedan od onih koje bih mirne duše preporučila je doktor Latas Jer je otvoren, iskren, pošten i zna šta radi. Knjiga koju je napisao o anksioznosti najčešćem simptomu novog doba je pomoć koju morate da pružite sebi čak i ako odlazite na psihoterapiju. Uvek je mnogo toga što morate da uradite sami a jedna od najvažnijih stvari je razumevanje sopstvenog problema.

Foto: Promo

Foto: Promo

Razgovori sa Dalaj Lamom, Žan Klod Karijer

Da budem iskrena, ja sam čitala drugu knjigu razgovora sa Dalaj Lamom koja je izdata u bivšoj zemlji i sada nisam uspela da je nađem za vas. Reč je o knjizi američkog autora, psihijatra koji je Dalaj Lamu pratio na njegovoj turneji po Americi i intervjuisao ga je na temu sreće nas Zapadnjaka. Ipak, verujem da je ova knjiga solidna zamena. Kao duhovni vođa tibetanskog naroda Dalaj Lama je često govorio i pisao o tibetanskom budizmu, ali nikada nije na ovaj način razgovarao o pitanjima od opšteg značaja za svet u kome živimo.

Foto: Promo

Foto: Promo

2 plus 2 jednako je 4, dr Milan Milić

Pošto i sama smatram da je REBT – racionalno-emocionalno-bihevioralna, najefikasnija terapija modernog doba, verujem da je ova knjiga možda najlakša za razumevanje bazičnih postavki ovog terapijskog pravca. On vam pruža i fundamentalnu filozofiju življenja izvan patnje i bola ali i alata kojima to možete da postignete svakodnevnim trudom i uponošću. Doktor Milan Milić jc specijalista psihijatrije, doktor medicinskih nauka i edukovani psihoterapeut REBT-a . Iza njega je dugogodišnje iskustvo u tretmanu pacijenata obolelih od širokog spektra mentalnih poremećaja, ali i onih ljudi čije tegobe nisu imale dimenziju definisane psihijatrijske problematike, već su bile u okviru problema svakodnevice.

Foto: Promo

Foto: Promo

Emocionalna inteligencija, Daniel Goleman

Ovo nije tipična self-help knjiga. Autor je renomirana ličnost u svetu moderne psihologije. Ono zašto je važno pročitati “Emocionlnu inteligenciju” je da shvatite kako bazična inteligencija bez emocionalnee nije funkcionalna, bilo da želimo uspešnu karijeru, zdravu decu ili dobri vezu. Čitajte je na miru kada niste preplavljeni problemima jer dela Golemana spadaju u obaveznu literaturu modernog intelektualca.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

Šta nas pokreće, Daniel Pink

Kada imate utisak da ste potpuno ostali bez “goriva” ova knjiga će vam pomoći da osvetlite svoju motivaciju, zašto radite ono što radite, da li je to najbolje za vas i pomoći vam da razmotrite druge opcije. Često nam se svima dešava da dugo, rutinski radimo neke stvari a da u dubini duše slutimo da nismo na pravom putu i da nam nedostaje unutrašnja ispunjenost i zadovoljstvo. Zato je potrebno ponekad stati i zapitati se šta nas pokreće i kude ćemo tako stići.

Foto: Promo

Foto: Promo

Svesnost o sadašnjem trenutku, Šenon Dankan

Ima mnogo knjiga koje se bave ovom tematikom. Ja sam naprosto naletela na ovu i u jednom periodu života mi je mnogo značila, nosila sam je sa sobom na svako putovanje. Ona vam otkriva da skoro sve probleme, umesto komplikovanim metodama, možete rešiti jednostavno tako što ćete veći deo vremena provoditi u sadašnjem trenutku i nećete se baviti drugim mislima, brigama, mogućnostima, izborima. Ova ideja baca drugačije svetlo na vaše probleme i oni deluju kao da će se sami od sebe i razrešiti. Knjiga nudi praktične savete za „ostajanje u trenutku“, obavezno ih isprobajte i praktikujte.

Foto: Promo

Foto: Promo

Gledanje u sunce, Irvin Jalom

Malo ko može da odoli šarmu Irvina Jaloma ukoliko ga zanimaju psihološke teme. Ipak, neke njegove knjige su bolje od drugih. Izabrala sam ovu jer je važna i po svojoj tematici drugačija od gorepomenutih. Ona se bavi se sa ljudskim suočavanjem sa smrtnošću i potragom za životnim smislom. Počela sam da je čitam u trenutku kada je naša koleginica bila u terminalnoj fazi bolesti i zapravo je umirala. Pomogla mi je i u vezi mojih osećanja povodom nje i povodom sebe i mojih bliznjih. Verujem da može da pomogne i umirućima ali je pravo bogatstvo da je pročitate dok ste „zdravi i pravi“.

Srećno i verujte – svaki problem je rešiv!

Ostale kolumne iz serijala NA TERAPIJI pročitajte OVDE.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: