Na terapiji: Koliko nam pomažu ili odmažu odbrambeni mehanizmi?

by | februar 18, 2016
Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor www.bodyandmindinstitut.rs

Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor

www.bodyandmind-institut.com/

U kojoj meri nam odbrambeni mehanizmi pomažu ili odmažu da realno vidimo sami sebe? Da li nas trenutno oslobađaju neprijatnosti i krivice, osećanja manje vrednosti ili su oni naši stubovi na koje se oslanjamo. Ako se stalno štitimo od svoji pravih osećanja, želja, misli to znači da je naša slika o sebi nerealna. Jedini način da realno vidimo sami sebe jeste da prvo prepoznamo a zatim prihvatimo naše misli i osećanja takva kakva jesu. A zatim da zauzmemo neutralan odnos prema njima, stav posmatrača pitanjima: gde me vodi ovo uverenje? Da li mi je korisno ili štetno? Da li je to što želim dokaz da tako i mora biti? Koji dokazi to podupiru? Evo nekoliko primera koji vam mogu pomoći da prepoznate koje mehanizme odbrane koristite:

Kada čovek, pomisli ili oseti nešto što je za njegovu sliku neprihvatljivo, čovek to potisne u podsvest ili jednostavno zaboravi. Tako dete može želeti da novorođeni brat ili sestra umru, jer je ljubomorno i želi ponovo da ima svu roditeljsku pažnju. Ali ta želja je toliko neprihvatljiva da je dete potpuno potiskuje iz svesti. To ne znači da je želja i nestala. Može se pojaviti u snovima, ili ponašanju, ali suptilno i nenamerno, dete može u igri povrediti brata ili sestru.

Ponekad se neprihvatljive želje i osećaji potiskuju u podsvesti, a onda se pojavljuju u sasvim suprotnom obliku. Tako muškarac koji oseća homoseksualne tedencije može postati vatreni borac protiv prava homoseksualaca, a žena koja je prema ljudima raspoložena vrlo neprijateljski može početi da se ponaša veoma učtivo i ljubazno.

Ponekad osoba svoje neprihvatljive misli, želje i ponašanja koje ugrožavaju njeno samopoštovanje pripisuje drugim ljudima. Osoba, dakle, ne vidi kod sebe loše osobine koje zaista ima ali ih zato vidi kod drugih koji ih – nemaju! Ona ih projektuje na druge osobe.

Pomoću REBT terapije naučićete kako da postanete emocionalno zdrava osoba spremna da prihvati odgovornost za svoja nezdrava ponašanja. Kako da prihvatite situacije i druge ljude koji doprinose vašem nezdravom ponašanju ali odolite iskušenju da ih okrivite za svoje samoosujećujuće misli, osećanja i ponašanja. Kako da bezuslovno prihvatite sebe, popravljate sve što možete a što ne možete da prihvatite.

Tagovi: