Na terapiji: Nećete me pridobiti

by | mart 23, 2017
HI_MIC_0428-5152mala

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Morate celim svojim bićem da verujete ako želite da nastavite da izučavate jogu, kaže mi jedan joga guru. Pravila edukaciju su striktna i morate da ih poštujete da biste dobili prestižnu licencu i postali kvalifikovan psihoterapeut. Moraš da usvojiš psihijatrijsko viđenje bolesnika ako želiš da opstaneš ovde, govorili su mi još pre dve decenije kada sam bila nova na Klinici.

Ako želiš da pišeš, moraš biti komercijalna, rekli su mi kada sam krajem devedesetih napisala prvu knjigu.
Pa onda, veruj u astrologiju, u homeopatiju, u ajurvedu, u kvantnu medicinu, u “zakon privlačenja”, u LCHD… Hej!

Pa, ne mogu jer ne verujem! Nisam tip osobe – “vernik”. I mislim da je to sasvim u redu jer ima već toliko vernika posvuda.
Ako izaberete da poštujete pravila, verujete celim bićem i sledite bilo koju dogmu vaš život će biti lakši. Bićete spokojni, opušteni i posvećeni. Uvek ćete znati svoj put, kuda idete i koga treba da sledite. Kakav blagoslov!

Viđam stvarno srećne jogine, psihoterapeutkinje ovog ili onog striktnog usmerenja, psihijatre pomalo oguglale na duševnu patnju ali sposobne da pomognu, plodne spisateljice. Stvarno im dobro ide. Stvarno su ispunjeni, mirni i predani. Neki od njih su pravi stvaraoci. Oni odu korak dalje, prokrče nove puteve, saznaju velike istine. Jer idu jednim te istim putom sa puno predanosti i vere. Učine da se Zemlja za taj tren malo brže zavrti oko svoje ose. Naravno, neki moraju da ostanu samo sledbenici. Nekad je to u redu, nekad pogubno.

I, tu su i “nevernici” koji lutaju oko njih kao meteori oko Zemlje. Ne pripadaju nikome, traže promene, ne drži ih mesto. Neki od njih su produktivni kreativci a neki razbarušeni besposličari. Oni imaju sličnosti sa “multifuncional” ljudima. To su osobe koje nemaju svoju misiju ali mogu mnogo da doprinesu misijama drugih ljudi u različitim oblastima. Mogu da pokreću, povezuju ljude i usmeravaju posvećenike.
I vi ste tu, u jednoj od ove tri kategorije. I koji god da ste, sve je u redu dokle god znate šta radite i dobro se osećate u tome.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje