NA TERAPIJI: Oni koji ćute i oni koji govore

by | jul 24, 2017

Brisala sam desetodnevnu prašinu, nakon letovanja, sa polica na kojoj su knjige moje dece. Pored ostalih i “Formule ljubavi” Zorana Milivojevića. Tu knjigu sam ja pročitala možda prekasno ali sam je poklonila svojoj deci na vreme, na početku adolescencije. Verujem da je doprinela tome da se bolje od mene snalaze u složenom klupku partnerskih odnosa. To je bio svakako jedan od razloga koji mi nije dao mira i podstakao me je da napišem nešto na temu “izjašnjavanja i ćutanja”, a povodom medijske hajke na Zorana Milivojevića.

Lidija Ćulibrk, glavna ui odgovorna urednica magazina “Lepota i zdravlje”, specijalista zdravstvene psihologije

Ceo događaj sam propustila kao što se trudim da propustim većinu dnevnih događaja, međutim učinilo mi se da je ovo važno. Ipak neću se baviti ni tragičnim događajem ni izrečenim. Nemam pretenzije da budem objektivna, jer kada izlažete svoje mišljenje to je skoro i nemoguće. Ipak, smatram da je važno i pošteno da kažem kao osoba koja može stvar da sagleda istovremeno sa dve pozicije, pozicije psihologije i pozicije medija kako vidim problem.

Pročitajte i…Na terapiji: Sve ostaje u porodici

Psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri ne vole da se javno izjašnjavaju o kompleksnim i provokativnim pojavama, događajima i ponašanjima ljudi. Što su kompetentniji, ostvareniji i mudriji teže će reći svoje mišljeenje o bilo čemu (ali zato to lako i rado čine lajf koučevi, mnogo manje kompetentni, bar za ozbiljne i teške teme koje muče naše društvo). S druge strane, ako ste urednik ili novinar, znate da će vam Zoran Milivojević bez dlake na jeziku i “uvijanja” govoriti na svaku temu. Pisati kolumnu, odgovarati na pitanja, govoriti na konferenciji, okruglom stolu. Čovek koji se izlaže, ponekad i pogreši: kaže nešto u pogrešnom trenutku, temu ne obradi temeljno ili prosto kaže nešto što većina ljudi ne misli.

Pročitajte i…Na terapiji: Muškarac koji me je ostavio bez daha!

Za to vreme drugi ćute. Ili kada su upitani umeju da budu do te mere oprezni da njihovi stavovi ne sadrže ništa drugo do opštih mesta. “Svaki postupak je kompleksan”, “Motivacija zavisi od mnoštva faktora”, “Uslovi razvoja utiču na funkcionisanje u odraslom dobu”. Ma, šta mi kažete?! I povrh svega, mediji su nezahvalni, senzacionalistički i ne mare za složenost i tananost stvari koje se tiču duše pa se često desi da slučajno ili namerno potpuno “izvrnu” ono što je neki kompetentan stručnjak rekao.

U ovako složenoj situaciji bilo bi razumno očekivati da upravo kompetentni, edukovani i iskusni psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri budu dostupni i otvoreni. Jer “reč stručnjaka” nam je potrebna da nam objasni ovaj svet i sve ono što se u njemu dešava. Umesto da ćute da ne bi rekli nešto što se nekome ne dopada. Ili zato što ih mrzi da ustanu u šest i gostuju na Jutarnjem programu. Isto tako, bilo bi razumno očekivati da mediji prestanu da “truju” javnost ljudskim tragedijama i da koriste iste te stručnjake da bi rasvetlili ono što muči naše društvo kako bismo napravili bar minijaturni korak napred. Kako bismo počeli da se bavimo svojim životima, kako bismo bili bolji za sebe same i za naše bližnje.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.