Na terapiji: Prestani! Neka prestane!

by | februar 6, 2017
HI_MIC_0428-5152mala

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Nedavno sam pričala sa mladom mamom koja ima muke sa bebom. Beba često plače, ili ima grčeve ili joj idu zubi, u svakom slučaju, ništa veliko, ali plačeeee. Neutešna. “U tim momentima spremna sam da uradim bilo šta da to prestane. Da prestane plač. Da on bude miran. Da sve bude ok. Da budemo kao mama i beba na slici za reklamu.”

Eh, ali pošto život ni malo nije nalik bilbordu ni reklamnom spotu, bilo bi dobro da to što pre uvidimo i sprijateljimo se sa tom činjenicom. Kao što bi nam svima bilo dobro da se sprijateljimo sa onim što nas upravo nervira umesto što na sve načine gledamo kako da to suzbijemo i otklonimo.

Na jednom nivou naše poslovne zgrade već nedeljama traju građevinski radovi koji pored prašine, gužve koju prave majstori i sličnog diskomfora, prave povremeno i buku koja nam stvarno smeta. Onda mi uglavnom čekamo da buka “prestane” da bismo mogli da se posvetimo radu. Kada bismo zbilja želeli da “podignemo” svoju toleranciju na frustraciju, registrovali bismo tu buku, prihvatili je, da ne kažem – prigrlili i nastavili da radimo sa istim elanom.

Život uz buku, uz plač, uz tegobe. Život je upravo često takav i svima bi nam bilo lakše da za te neprijatne elemente nađemo neko mirno mesto u sebi gde ćemo da ih pohranimo umesto što se sa njima borimo, zbog njih nerviramo i proklinjemo ih i na svaki način pokušamo otkloniti od sebe. Ponekad kada to pokušavamo da učinimo na sve načine baš nam ne uspeva i postižemo kontraefekat. Zamislite mamu koja stvarno u dubini svog uma ima pomisao “Moja bebe ne bi smela da plače jer ako plače ja nisam dobra mama” ili pak “Mora sve da bude kao na reklami”, ona će zaista napeto pokušaviti umiri bebu i činiće sve a pri tom će postajati i sama napeta, a njene šanse da umiri bebu sve manje. Beba će prestati da plače otprilike kad bi i inače prestala da mama i nije preduzimala sve one očajničke poteze i puštala joj “belu buku” na kraju (Da li znate za “belu buku” koja postoji na Youtube u vidu niz klipova sa šumovima fena i usisivača i pušta se da bi umirila bebu :). Isti slučaj je sa svim stvarima, majstorima koji buše i buče, predugom hladnoćom koja smrzava zemlju i sve što je živo, koleginicom koja ne prestaje da se žali. Proći će, prestaće i možemo to sve da podnesemo sa “uzvišenim mirom” 🙂

Tagovi: