Na terapiji: Pripremite se za leto bez odeće

by | jun 18, 2016
HI_MIC_0428-5152mala

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Većina nas još uvek smatra da je automatska emocija koja je vezana za golo telo – stid. Međutim, imala sam neka zapažanja koja mi govore da stvari stoje drugačije.

Kaže mi drugarica da je nedavno, sticajem okolnosti, bila u situaciji da “deli” sobu sa koleginicom koju je upravo tog dan upoznala. Ova se opušteno šetkala unedogled razodevena po njihovom malom apartmanu, od kupatila do sobe i nazad. Pogađate, bila je prezgodna plavuša sa silikonskim grudima i besprekornom figurom.

Palo mi je na pamet da stid vezan za golotinju kao takav više uopšte ne postoje već je vezan za naš doživljaj sopstvenog tela kome smo pronašli stotinu mana. To me je podsetilo na nedavnu situaciju koja se desila meni tokom timbildinga u slovenačkim termama Olimia. U ovim božanstvenim termama (preporučujem parovima :),  u spa zoni, odeća, odnosno kupaći kostim, je zabranjena. Mi, sve žene, nekako smo se snašle u tim okolnostima, neko je prihvatio neko odbio “golišavu ponudu”. Od čega je zavisilo. Isključivo od toga kakav odnos su dotične žene imale prema svojom telu. I koliko sopstvene nesavršenosti su spremne da tolerišu.

Bio je pravi izazov izložiti svoju nesavršenu golotinju. Stida zbog golotinje same nije bilo ni traga. Kao da je ovom našem društvu u kom smo primorani da budemo lepi i mladi, jedna predrasuda zamenila drugu. Intimno odnosno seksualno nije više sablažnjivo, ali nesavršeno jeste. A, ne treba da bude ni jedno ni drugu. Muškarci su tu daleko bolji od nas žena. Potpuno oslobođeni stida od svojih okruglih stomaka, sedih dlaka na leđima, opuštenih mišica i ostalih, ne baš uvek impresivnih delova tela. A mi, žene, u grču, u strahu, nespontane. Baš u trenucima kada treba da pokušamo da se opustimo i uživamo. Uspela sam i prepustila se čarima wellness trenutka. Ali, verujte, bio je to za mene velik korak izvan zone komfora. A baš u tome i jeste čar. Uvek kada smo izvan zone komfora, imamo priliku za rast i napredak.

Zato ne zaboravite ovog leta, kada ni posle sve nege i doterivanja svoje figure ne budete njome zadovoljni, da je ipak izložite pogledima. Stranaca, bližnjih, svom pogledu. Opustite se u tom svom telu, ne samo da biste uživali već da biste napredovali, daleko od savršensta, daleko od zone komfora, u svom telu takvom kakvo jeste.

Još tekstova iz rubrike „Na terapiji“ možete pročitati OVDE.

Tagovi: