Na terapiji: Šta je sad pa REBT?

by | mart 10, 2016
Lidija Ćulibrk, urednica magazina "Lepota&Zdravlje", specijalista zdravstvene psihologije

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Stotinu novotarija i skraćenica! Ne znaš više šta je važno i šta vredi, a šta je usputni trend. Ili nije trend. U domenu psihologije, poslovnog uspeha, koučinga – pogotovo. Svi obećavaju brda i doline, bolju budućnost i brisanje problema kao gumicom. Ne verujte u to! Nijedan problem se ne rešavaša ako se ne pomučimo oko njega.

Na primer, ljudi su stvarno “odlepili” za astrologijom i astrohilingom. Jasno je zašto. Teška vremena uvek donose taj poriv da tražimo znake na nebu koji će nam pomoći da se orijentišemo. Da znamo zašto nam se dešava to što nam se dešava, da znamo kada će proći ono što je loše i kada će doći ono dobro. Suštinski, nemam ništa protiv astrologije, ali ne volim da mislim da nismo mi odgovorni za svoj život nego nešto izvan nas. E, REBT (racionalno-emocionalno-bihevioralna terapija) misli suprotno. I to mi se dopada.

REBT sugeriše da smo mi naučnici koji treba da se bave svojim životom na način mladih istraživača. Mi treba da shvatimo šta u nama – pre svega koje misli i uverenje – produkuje koje emocije i emotivna stanja. Pošto svi želimo što više zadovoljstva a što manje bola, cilj je da shvatimo koje misli i racionalni koncepti (R) će doprineti dobrim osećanjima (E) koji će nam onda pomoći da se aktiviramo i napravimo bihevioralne promene što znači promene i ponašanju (B) što, sve u svemu, znači da organizujemo svoj život po svojoj meri.

Meni je ovo baš kul. Koncept je osmislio njujorški psiholog Albert Elis i koncept se stalno razvija tako da možemo reći da predstavlja danas vodeću psihoterapijsku struju u zapadnom svetu.

Dakle, REBT tvrdi, nije sama situacija ta koja utiče na to kako ćemo se osećati već situacija plus naša uverenja o situaciji. Ukoliko su naša uverenja iracionalna, naša osećanja u situaciji koja je mučna i neprijatna, pa čak i samo neutralna, biće teška i turobna.

REBT je super jer veruje u čoveka i njegov zdrav razum. A šta ima važnije od toga. Zdrav razum, kao i telo, kondiciju i lepotu, treba negovati i razvijati. Šta vredi što su vam se planete super poređale i vaš znak je baš u dobroj poziciji kad ste vi lično, čekajući taj momenat, hm, otišli – out of your mind. Ovaj koncept pomaže osobama koje pate od anksioznih poremećaja, depresije, zavisnosti i slično. Međutim, ono što mislim da je jednako važno je učiti decu i mlade REBT mišljenju. Čista prevencija mentalnih bolesti. Biti liniji: Ja sam odgovoran za sebe, Ja treba da vodim računa o svom životu, Ja treba da prihvatim svoja osećanja i svoju prirodu i da ih menjam ako mi ne koriste, Ja treba da prihvatim okolnosti mog života i da ih menjam ako sam u mogućnosti.

Čist posao – duga ljubav!

Tagovi: