Na terapiji: Valjda se i ljubav računa…

by | januar 30, 2017
HI_MIC_0428-5152mala

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Svi volimo da budemo zdravi i da smo u vezi sa zdravim ljudima.
Zamislite početak veze. Ako smo u dvadesetim i naš partner ima alergijske reakcije, jedva da ćemo to registrovati kao problem. Ako ima gastritis ili čir u tridesetim ili probleme sa kičmom u četrdesetim, niko se neće oko toga mnogo uzbuđivati.

Kada veza poodmakne, gledaćemo kako da pomognemo svom partneru. Ako smo u pedesetim i upoznali smo osobu koja ima dijabetes ili probleme sa srcem, to nas neće omesti da, ukoliko sve ostalo štima, započnemo vezu.

Ako smo u bilo kojim godinama i saznamo da je našem partneru dijagnostikovana mentalna bolest, mi ćete razmisliti ozbiljno šta dalje i velika je verovatnoća da ćemo odustati od toga da “komplikujemo svoj život”.

Sve pomenute bolesti kao i mentalne bolesti imaju različite simptome i istu, velikim delom organsku osnovu. Nešto nije u redu sa imunim sistemom, želucem, pankreasom, kardiovaskularnim sistemom, ili pak mozgom. Sve su to naši organi. Ali neki su ipak više naši. Kao što je na primer mozak. Niko se ne identifikuje sa svojom jetrom ili krvnim sudovima ali sa mozgom je već drugačije. Mozak, to smo mi. Zato ne prihvatamo ni svoje ni tuđe bolesti mozga – mentalne bolesti. One su sramota, kazna, stigma. Kao da je čovek sam kriv ako je sa njegovim sinapsama i neuronima pošlo nešto kako ne treba pa smo skloni da budemo depresivni, opsesivni, psihotični ili dementni.

Istina je da tegobe mentalnih bolesti mogu u najvećoj meri da poremete sve odnose koje osobe ima sa “značajnim drugima” ali istina je i da se, u današnje vreme, one uspešno leče, da je važna kontinuirana komunikacija sa lekarima i psihoterapeutima i da podrška partnera i porodice veoma mnogo znači. Više nego kod astme, glaukoma ili artritisa. A baš tada – izostaje. Iako je često presudna. Jer ako obolela osoba ima nekoga ko je voli tada će i sama više brinuti o sebi a i njen partner će brinuti o njoj tako da će imati i manje pogoršanja bolesti, lakše simptome i brže oporavke.I osim toga, valjda se i ljubav računa. Valjda ljubav ne nestaje u zavisnosti od toga koji organ voljen osobe je oboleo i da li je ona totalno zdrava.

Ako je vaš partner, član porodice, kolega, komšija osoba sa tegobama mentalne prirode, nemojte se plašiti, spuštati glavu, ćutati – pružite mu ruku podrške, budite mu podrška.

 

Tagovi: