Napiši „starleta“ i nećeš pogrešiti

by | jun 10, 2012

Brankica Treskavica, novinarka

Prve starlete su odavno došle u godine kada se stiče pravo na starosnu penziju, ali je pojam starleta tek nedavno počeo da se upotrebljava u našim magazinima. Zvučaće smešno, ali to znatno štedi vreme pisanja pojedinih tekstova.

Sećam se, pre desetak godina, dok sam pisala za Svet, često smo radili ankete. Malo-malo pa bi za neku temu bilo idealno čuti mišljenje pojedinih osoba, ali se postavljalo pitanje – kako ih potpisati. Svi su znali gde su juče bile na ručku, s kime su prethodne večeri bile u nekom klubu, koliko koštaju njihove cipele, gde će na letovanje ili zimovanje, ali je zanimanje bilo teško definisati. Ukoliko bismo napisali da su manekenke, što se njima jako dopadalo, ljutile bi se devojke koje šetaju modnim pistama i poziraju za editorijale. Nije moglo da se napiše ni da su pevačice, glumice, TV lica… I, tako se gubilo vreme, a nisu se mogle ni zaobići, jer su bile i te kako prisutne u javnom životu. Sada se lepo napiše „starleta“ i – nema problema.

U Survivoru smo videli da se nekima to „zanimanje“ toliko dopada, da su tako i predstavljane tokom celog serijala. Doduše, Google „kaže“ da je starleta „pozorišna ili filmska glumica za sporedne uloge“, ali i bitnije stvari ne tumačimo striktno, pa što bismo starlete.

Da cela ova moja priča ne bila jednostarana, pozvala sam Staniju Dobrojević, koja je proteklih meseci bezbroj puta u novinama predstavljena kao – starleta. Baš me je zanimalo da li joj to imponuje.

„Neko će reći da su starlete lepe, zgodne, negovane devojke, koje se oblače u trendu, odlaze na najaktueljija mesta i vole da budu viđene, ali pravo značenje je ono koje si već pomenula,“ kaže Stanija.

„Najpoznatija starleta svih vremena je Merlin Monro, a danas primat ima Kim Kardašijan. Ako gledamo iz tog ugla, onda i nije loše biti starleta, ali meni smeta kad me tako potpisuju. Taj pojam podrazumeva devojke koja tek pokušavaju da sebi nađu mesto pod suncem, a misli se i da po ceo dan ništa drugo ne rade osim što ispijaju kafe. Ja sam bila odličan đak i u osnovnoj i u srednjoj školi, a sada privodim kraju studije ekonomije na državnom fakultetu. Pre četiri godine je počela moja karijera u Americi. Potpisala sam ugovor sa Haras kazinom, čije sam zaštitno lice, a radila sam i kao model za kupaće kostime. S druge strane, jasno mi je što me mediji tako potpisuju, jer zaista nisam ni glumica, ni pevačica, a sa mojih 167 cm ne mogu da budem ni manekenka, već isključivo foto-model.“

Tagovi: