One light shot: Salata sa heljdom, kukuruzom i bundevom

by | oktobar 12, 2017

Malo pečeno, malo grilovano, malo kuvano, možda zvuči komplovano ali ostanite do kraja da vidite o čemu se radi. Ovo može biti prilog, a i kompletan obrok vrlo prikladan za poneti u lunch box-u. Kada vidite ove boje odmah ćete dobiti nalet pozitivnog raspoloženja, a dobar osećaj posle obroka je zagarantovan.

Piše: Milica Đorđević, autorka gastro bloga One light shot

Sastojci:

-3 kašike ljuštenog zrna heljde

-1 šolja kukuruza šećerca

-5-6 šampinjona

-1 šolja svežeg spanaća (briketi nisu dobar izbor za ovaj recept)

-1 šolja seckane bundeve

-1 srednja cvekla

-2 kašike maslinovog ulja

-semenke suncokreta i golice

-so, biber, kari, soja sos

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Na pleh obložen pek papriom poređajte kockice bundeve, a cveklu operite i stavite celu. Potrebno je oko 30 minuta za bundevu, a za cveklu oko 45 minuta da se ispeče. Poželjno je da heljdu potpite u vodu nekoliko sati pre kuvanja, kako bi se natopila. Nakon tog vremena dovoljno je 10 minuta da se skuva sa kukuruzom. Dok se to kuva na tiganju sa 1 kašikom ulja grilujte šampinjone iseckane na listiće, začinite ih sa soja sosom i biberom pa u to dodajte svež spanać.

Privatna arhiva

Smanjite ringlu pa polako dodajte seckanu pečenu cveklu, kockice pečene bundeve, oceđeni kukuruz i heljdu kada se skuvaju. Po potrebi dodajte još jednu kašiku ulja, kari i soli ako je potrebno. Pošto je sve već termički obrađeno ovo samo kratko zadržite na ringli i polako mešajte. To je to, dobili ste jedan vrlo zdrav obrok ili prilog uz ribu koji odozgo možete posuti semenkama. Od ove količine sastojaka dobijate dve lagane porcije. Ako neki od sastojaka ne volite samo ga izbacite ili zamenite. Možete koristiti i pečenu šargarepu, karfiol, umesto heljde pirinač ili proso, a šećerac zameniti graškom, ovde je bitno da bude šareno.

Pročitajte i…One light shot: Jednostavan recept za zdrav i ukusan mafin sa bundevom!

Foto: Privatna arhiva

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top