Pedeset nijansi… i ništa

by | septembar 11, 2012

O

k, apsolvirali smo, muškarci, generalno – ne čitaju. Ali žene, s druge strane, čitaju – svašta. Gaga je prva kupila knjigu. I oduševila se. Čitala je polako i natenane, eskivirala viđanje, pozive, sve. Bože, pomislila sam, to mora da je neka ekstra knjiga, kad ne može da se odvoji od nje…? Kakva je, kakva je, zapitkivala sam. Neću da ti kažem, videćeš kad budeš čitala. Ajde ćao, sad žurim. Ali, reci, baš si neka…

…svetski bestseler, pisalo je…, roman koji će vas zavesti…, peto izdanje…, osamnaesto izdanje…, dva nastavka, najtiražnija knjiga svih vremena, prevedena na neznamkoliko jezika, zabranjena u isto toliko zemalja… Uh, pomislila sam, onda mora da je stvarno dobra.

Dobra knjiga je jedna od retkih stvari koja i dalje može da me natera da ostanem budna celu noć, da zaboravim koliko je sati, koje je godišnje doba, i samo čitam, čitam, čitam, sve dok ne vidim kraj. Dobra knjiga je ona kojoj se stalno vraćam i čije pasuse znam napamet. Dobra knjiga je ona zbog koje pomislim kako bih volela da je moja, da sam je, eto, ja napisala.

Doooobra, rekla je Gaga i stavila mi je na sto. Čitaj sama, i nemoj da je nosiš u parkić. Zašto? Zato što je… pa recimo eksplicitno štivo, rekla je, tek koliko da mi zagolica maštu. Oooo…? Pa, da, mislim, seks i sve to… Aaaaa, pa dobro, velike smo devojke – eksplicitno se kapiramo.

I tako, počela sam da čitam. I da čitam. I čitam. I smorila se na počeku. I u sredini. I na kraju. Ostala sam budna do dva. Na kraju više nisam mogla. Okrenula sam Gagu. I tebi je ovo dobra knjiga, upitala sam je. Ko je to, rekla je bunovna. Tebi je ovo dobra knjiga, ponovila sam. Dragana, nisam se tome od tebe nadala, znaš…? Što…? Šta ŠTO…? Zato što je knjiga najgore dno dna koje sam mogla da zamislim. Nakašljala se i pridigla u krevetu. Da čujem, rekla je.

Prvo, očajno je napisana. Jesi ti nekad čitala one ljubavne vikend romane? One tanke, male…? Nisam. E pa uzmi pa pročitaj. I da znaš, vikend romani su izmislili književnost za ovo. Žena je amater, čist. Ona je mlada i naivna, on bogat i zgodan. Tvorac imperije. Milijarder, naravno, a nema ni trideset. Pazi molim te, helikopteri, hoteli, skupe večere, penthausi, čuda… A scene seksa… pa, ja prosto ne znam kako da ti kažem, ali brate mili – svaki put isto, samo copy – paste. Ovo – ono. Kol’ko reče da si je platila…? Hiljadu… Žali Bože para… Da mi je Beba nije ižvrljala, pa i da je vratimo… Dragana, razočarala si me Kao drug i kao čitalac. Emancipovana žena, tvojih godina, tvog statusa – i čita ovako jeftino štivo. Mislim, žena se ponavlja. Koristi jedne te iste fraze. ‘’Kristijan me je pogledao s osmejkom.’’ Ko još koga danas gleda s osmejkom? ‘’Kristijane, uzmi me. ‘’ Ahahahahaha, slatko sam se ismejala. ‘’Anastasija, prestani da grizeš usnu, znaš kako to utiče na mene…’’ Ako je i za sadistu – mnogo je. On nije sadista, rekla je Gaga. Ne, on je samo dominantna osoba. Nije nego, sestro Bronte.

‘’Uhvatio me je za ruku i poveo u spavaću sobu koju zauzima ogroman krevet s raskošnim baldahinom. ‘’ Vaaau, kakav opis, pomislila sam. ‘’Ali nismo se tu zaustavili.’’ O, stvarno? Nisam ni mislila da ćete. ‘’Odveo me je u kupatilo koje se sastoji od dve prostorije, sve od akvamarina i belog krečnjaka. Ogromno je. U jednoj prostoriji se nalazi ukopana kada….’’ Je l’ ova prodaje stan ili šta…? ‘’Anastasija, rekao je. Tako si prijemčiva…’’ Uzela sam mobilni. Gago, izvini, ali majke ti, šta mu to znači PRIJEMČIVA…?

Tagovi: