Rudolfe, ti si mi u krvi!

by | mart 29, 2012

Foto: Srđan Bosnić

Kad dođu oni dani, kad mi nije ni do čega i kad ne mogu da mrdnem dalje od kreveta, sve je lakše uz moju novu, omiljenu zanimaciju i TV poslasticu 24Kitchen! Sad pored VH1, koji mi služi kao radio, imam i omiljeni TV kanal. Sve ostalo gledam samo po dojavi, u specijalnim prilikama.

Televizijske ljude delim na dve vrste – šarmantne i dosadne. Nažalost, ovih prvih je vrlo malo na našim televizijskim kanalima. Stoga nije čudo da je Rudolf, izblajhani holandski kuvar, sa naočarima čiji ram treba proporcionalno da poveća inteligenciju osobe koja ih nosi, tako lako i brzo osvojio našu publiku predstavljanjem svog kulinarskog umeća. Čini mi se da u poslednje vreme svi samo to gledaju i o tome pričaju. Rudolf i njegove kolege predstavljaju pravo osveženje u izboru TV kanala. A kako i ne bi kad mu konkurenciju predstavljaju kreštave i histerične voditeljke u pokušaju i predizborna kampanja, koja potvrđuje pravilo da ljudskim glupostima nema kraja.

Da li je Rudolf moderni Prince Charming?

Rudolf je od onih ljudi koji plene punu pažnju na sasvim jednostavan i neosetan način. Potpuno spontano, skromno, nenametljivo zna da dočara i predstavi kulinarske savete, a da opet u svemu tome deluje vrlo otmeno i zainteresovano za ono što radi. Ima nešto zavodljivo u njemu, njegovom karakteru i vedrom temperamentu. U njegovoj priči i po načinu predstavljanja, holandski poljoprivrednici izgledaju kao pravi poslovni ljudi, što u stvari i jesu, i vrlo izgledne prilike za udavače, kojima bi svaka snaša uzela orah iz ruke.

Rudolf zna s rukama…

Mislila sam da me posle Džejmija Olivera niko više ne može tako zaludeti svojom spontanošću u prezentovanju kulinarskih veština ali, eto, Rudolf je uspeo. Ostajem potpuno omađijana pred njim kada se pojavi na mom malom ekranu. Kako to sve lako izgleda u njegovoj izvedbi! Neodoljivo spaja spojivo sa nespojivim pa mi dođe da rado probam suvi grašak sa slatko – kiselim povrćem. U bilo kojoj drugoj ponudi samo bih skrenula pogled i kiselo zgrčila facu, na samu pomen ovakve kombinacije. Ali kad to Rudolf radi, sve granice mojih ukusa se ruše. Postajem otvorena za svakojake nove kulinarske kombinacije i varijacije. Rado i bez dvoumljenja bih se prepustila njegovoj mašti na volju.

Kada mi se nedavno neplanirano pridružio za ručkom moj prijatelj Matija, koji je svratio kod mene, bio je iznenađen ukusom jela koje sam tog dana imala na repertoaru. “Hm, pa ovo ima restoranski ukus!”, što je u prevodu značilo da je bilo izvrsno. Iznenađena, ništa nisam dalje komentarisala samo sam se u sebi zapitala kakvu on to hranu jede kod svoje kuće kad mu ovaj moj spanać sa belim lukom, paradajzom i još nešto malo začina, po meni ništa posebno, deluje tako primaljivo. A ništa lakše i jednostavnije nisam mogla spremiti. No, očigledno je stvar u veštini i sitnicama.

Ali nije život kuhinja i Rudolf to mora da razume…

U to ću pokušati da ga uverim kada se budemo sreli. Obećala mi je moja prijateljica Nataša da će me upoznati sa njim ako se desi da dođe u Beograd. Nadam se da će to biti dok me još drži ova fascinacija i ushićenje njegovim likom i delom. Da li je za ovu ljubav na prvi pogled bilo presudno njegovo kulinarsko umeće, način kako on to prenosi ili njegov crveni džemperčić, u kome posebno volim da vidim muškarce.

Biće da je šarm presudan

Šarm je način da dobijete potvrdan odgovor bez da ste jasno i otvoreno postavili pitanje, kaže Albert Kami.

Volim šarmantne i zabavne ljude koji sa lakoćom mogu da me nasmeju. Svako takav može da me zavede. Ako muškarac poseduje pravu harizmu i autentičan šarm, ne mora ništa drugo da ima da bi me osvojio. Laka sam meta za prave šarmere. Ako toga nema, džaba mu sve ostalo! Svi drugi njegovi kvaliteti pred šarmom padaju u vodu.

A Rudolf očigledno zna znanje. Rekla bih da njegova pobednička taktika, odabrati prave sastojke i odrediti meru, može da se definiše i kao životna filozofija koju vredi primeniti u životu.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations 

Tagovi: