Sav taj divni zeleniš

by | mart 15, 2012

Foto: Srđan Bosnić

I pre nego što je Sunce otopilo poslednje tragove snega na trotoarima organizam mi je dojavio da je promena godišnjeg doba na vidiku. Gotovo je sa jakom hranom, sledi prolećna detoksikacija! Proteinski doručak zamenjujem muslijem i jogurtom, sa dodatkom nekih semenki koje su dobre za smanjenje masnoće – bundeva, suncokret i malo cimeta.

Kad osetim da moj organizam pojačano traži svežu hranu, voće i povrće, znam da je stiglo proleće. Tada na red dolazi gomila zeleniša. Osvežava, a ne goji! Gotovo se davim u zelenim salatama, rukoli i spanaću. Da se može preterati i spanaćem predozirati, najbolji sam primer. To se pokazalo povišenim gvožđem u krvi, što je redak slučaj. Nije ni dobro jer gvožđe u većim količinama predstavlja otrov u organizmu ali nadam se da neće baš do trovanja doći. Svejedno, meni prija velika količina svežeg povrća i voća i neću odustati.

Sve u jednom

Najviše volim salatu od mešanog zeleniša i divno sam se iznenadila kad sam u lokalnoj piljari Mali Kalenić našla takvu vrstu mešavine, upakovanu u kesu. Rekoh sebi, odlična ideja, kao da su mene pitali! Prava zgodacija da ne moram da kupujem od svega po malo, a uvek previše, pa da sama mešam i dok operem sve to zajedno, pola moram da odbacim, a napola izgubim i volju da dovršim salatu od silnog prebiranja. Pipavo je to, nije da nije. A i ne mogu da rizikujem proteinske dodatke u salati u vidu neke bubice. Ovako, baš sam bila oduševljena –zelena i crvena zelena salata, rukola, spanać, valerijana i još neka travka koju nisam uspela da identifikujem. Sve oprano i spremno za jelo. Samo da se dodaju začini. Divota!

Kad sam malo bolje pogledala, videla sam da je to stiglo iz uvoza iz Italije. Iako me je prodavačica ubeđivala da je salata sveža, moj doživljaj je naglo splasnuo.

Uvelo lišće, ali ne i cena

U takvim očiglednim trenucima naše gluposti i tuposti za biznis, postajem tužna iste sekunde.

Zar je toliko teško smešati nekoliko vrsta zeleniša u kesu po meri jedne osobe i ponuditi narodu?! Možda čak i porodično pakovanje! Eto ideje za male privrednike – poljoprivrednike!

Ovo italijansko pakovanje zeleniša za jednu osobu košta celih 200 dinara, što, po mojoj slobodnoj proceni, tri puta prevazilazi optimalnu cenu. Nema razloga da košta više od jedne puterice, koja se u istoj radnji prodaje za 70 dinara.

Gotovo pri svakodnevnom ulasku u supermarkete susrećemo se sa nemanjem sluha za potrebe nas potrošača i osećaja za unapređenje poslovanja naših trgovaca. Vređa me uveli zeleniš i polutrulo voće i povrće koje nam redovno nude na svojim rafovima. Nisu čak ni toliko fleksibilni da usklađuju cene sveže robe u skladu sa potražnjom. Ako nešto slabo ide, snižavajte cenu dok još nije istrulilo, a nemojte da nas vređate prodajući uvelu salatu i trule banane. To je scena koju redovno viđam u lokalnom Maxi supermaketu. A baš sam mislila da će Belgijanci da naprave pravi dar-mar i u mnogome unaprede ponudu i uslugu u našim trgovinama.

Ovako i dalje ću da kupujem razni zeleniš u prevelikim količinama i mešam ga sama u svojoj kuhinji. Možda čak ponudim i komšiluku i tako započnem svoj novi biznis. Inače kažu da je u poljoprivredi spas.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations 

Tagovi: