Mali signali: Kako da znate kad je vaš muškarac spreman da se skrasi

by | januar 20, 2016

Kad je muškarac spreman da se skrasi? Odgovor nije uvek tako očigledan kako biste vi možda volele da bude. Ipak, kod većine nas postoje neki šablonski znaci koji vam barem mogu nagovestiti u kom se smeru veza kreće, odnosno da li se negde kreće ili je zapala u ćorsokak

Često načujem kako se prijateljice moje devojke žale da su im veze od starta osuđene na debakl. Prisluškujući njihove lamente, zaključio sam da je ovih dana ”nemoguća misija” pronaći kvalitetnog momka koji želi nešto ozbiljno. Postoji zajednička žvaka za koju mi se čini da se provlači kroz većinu njihovih žalopojki. Momci s kojima su se upuštale u avanturu – ili su u fazonu ”trenutno ne želim da ulazim u vezu”, ili ”pokušavam da saberem svoj život”, ili ”nisam sada u prilici, imam toliko toga bla, bla, bla, bla…”. Dakle, bilo koja fraza u kojoj sebe predstavljamo kao žrtvu nesrećnih okolnosti korisna je za izbegavanje emocionalne initmnosti.

Kada žensko pred muškarca postavi ona iskrena i direktna pitanja u stilu ”da li imamo iste planove za budućnost”, ”želiš li decu”, ili ”zašto tvoja poslednja veza nije uspela” – savršeno je jasno da ne želi više da protraći ni minutu svog života na tipa koji nije spreman da se uozbilji. Primetio sam, takođe, da nas tipove takva pitanja automatski stavljaju u defanzivnu formaciju. Muškarci su neka vrsta emocionalne larve, očigledno. Verovatno sam i sam takav, pa ću biti toliko slobodan da vam predložim nešto drugačiji set pitanja.

Na primer, umesto da li želi da se venča, pitajte ga na koliko je venčanja bio u poslednje vreme. Muškarac čiji su prijatelji odlučili da se u tom smislu uozbilje dobijaće mnogo pozivnica za venčanje. Koji neće? Upravo oni momci čiji su svi prijatelji singl i koji redovno svakog petka i subote (a ponekad i srede) svitanje dočekaju u klubu, a nedelju provode češući se tamo gde im sunce ne sija. Takođe, pokušajte i alternativnu varijantu pitanja. Da li su njegovi roditelji usidreni i srećni? Moguće je da vaš momak već godinama živi potpuno nezavisno od svojih roditelja, ali ako su njegov glavni reper matorci čiji se brak završio neslavno, izvesno je da će i sam zazirati od vezivanja.

Ipak, posmatrajući svoje muške prijatelje i poslovne kolege, razvio sam sopstvenu, potpuno nenaučnu, teoriju za koju smatram da će oduvati sve ostale. Ako zaista želite da znate je li vaš muškarac spreman za ozbljnu vezu, pitajte ga kako napreduje njegova karijera. Znam, možda vam zvuči uvrnuto, ali koliko se meni čini, izgleda da postoji neka neraskidiva veza između spremnosti muškarca da se skrasi i toga dokle je stigao na svom putu uspeha. U našem tradicionalnom društvu očekuje se da muškarci budu glavni ktitori muško-ženskog odnosa i – dokle god nismo u situaciji da obezbedimo pristojan život za još nekog osim nas samih, većina će se osećati nelagodno i neadekvatno. Osećaj bedastoće često ume biti poguban na ljubavne ambicije nas muških. Poznajem dosta mladih i ambicioznih momaka – novinara, muzičara, bankara, programera, profesora… Svi oni kada su osetili boljitak u karijeri odjednom su postali otvoreni i za neke potpuno nove stvari u životu, uključujući i skrašavanje s dotadašnjim partnerkama. Ostali, oni koji nisu preterano uzbuđeni pravcem kojim ide njihova karijera, brak prolongiraju beskrajnim vezama, Facebook varijantama ili paralelnim bivstvom u beskrajnim pornićarskim bespućima interneta. Ukratko, ako nije dovoljno zadovoljan svojom ulogom u svetu, neće biti zadovoljan ni vama… A verovatno ni bilo kime drugim.

Svakako, viđao sam i situacije da je momak u komfornoj vezi godinama, pa kad doživi dašak uspeha, nadigne se i odluči da želi novi početak s nekim novim. Nismo ni mi svi na isti kalup, ima nas raznih… Smatram, ipak, da većina muškaraca ima urođeni instinkt po kojem teži stabilnosti i sigurnosti u ljubavi, te da je on tesno vezan za činjenicu koliko smo onih internih životnih ciljeva uspeli da ostvarimo. Ako momka upoznate tokom perioda uspeha i želite s njim dugoročnu ljubav, dobri su vam izgledi. Muškarca koji nije spreman da se posveti i koji vas ne vidi kao deo svoje budućnosti valja načiniti delom vaše prošlosti.

Vrlo je moguće da iz mene progovara podsvest, kao i da sam počeo sam sebe da preispitujem. Problem je u tome što u poslednje vreme sve manje verujem drugim ljudima, a sebi pak ponajmanje.

Tagovi: