Da li je pre vežbanja potrebno zagrevanje?

by | jul 5, 2016
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja www.licnitrener.com

Najbolji način da započnete svaki trening je svakako zagrevanje. Ali, koja je njegova uloga, koliko treba da traje i šta ustvari sadrži? Zagrevanje bi trebalo podeliti na dva dela, prvi je podizanje temperature tela, a drugi su vežbe razgibavanja i dinamičkog istezanja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U toku studija jedan moj profesor je bio zagovornik teorije da ljudima zagrevanje nikako nije potrebno i da je to potpuno gubljenje vremena. On je smatrao da su ljudi u svojoj prirodi predatori i da funkcionišu slično kao velike mačke, tigar na primer.

Govorio je: „Jeste li vi nekada videli tigra u afričkim serijalima kako se pre lova na gazele zagreva, jeste li ga možda videli kako vrti glavom levo-desno i radi kružne pokrete nogama, ili se možda isteže u dinamičkom režimu? Pa naravno da niste: On kada spazi žrtvu istog trenutka krene u sprint maksimalnom brzinom i je li se ikada povredio, naravno da nije. Nadam se da ste me razumeli, zagrevanje je nepotrebno“.

Ja se ipak sa njim ne slažem, iako je priča vrlo interesantna mišljenje većine sportskih radnika, pa i moje, jeste da zagrevanje mora biti obavezni deo svakog treninga.

Podizanje temperature tela se postiže radom na nekoj od kardio sprava, to može biti traka za trčanje, bicikl, glajder, steper… Potrebno je da traje od 7 do 15 minuta što zavisi od intenziteta rada i programa treninga.

Sledeći korak su vežbe razgibavanje, neko ih zove i vežbe oblikovanja. Suština je da se kroz kompleks vežbi pojedinačno zagreju sve mišićne grupe sa fokusom na određene delove tela koje ćemo u toku glavnog dela treninga aktivirati. Dinamičko istezanje služi da mišiće, tetive i ligamente pripremi za pokrete velike amplitude koji se očekuju u toku vežbanja. Sve skupa, zagrevanje treba da traje od 10 do 20 minuta.

Još mojih tekstova možete pročitati OVDE.

Tagovi: