Dinamičko istezanje kao uvod u dobar trening

by | decembar 29, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Koliko je istezanje na početku treninga zaista važno, koji su benefiti istezanja, šta njime postižemo? Važno je naglasiti da u rekreativnom fitnesu postoje dva tipa istezanja mišića, statičko i dinamičko, svako od njih ima svoju ulogu i određeni značaj, danas govorimo o dinamičkom.

Pre glavnog dela treninga bilo bi poželjno pripremiti telo, ali i svaki mišić ponaosob za napore koje ih očekuju u toku treninga, to ćemo postići podizanjem temperature tela radom na nekoj od kardio sprava i dinamičkim sprecifičnim istezanjem. Da biste shvatili šta se dešava u vašem telu usled neadekvatnog zagrevanja i bez dinamičkog istezanja uzmite za primer vaš auto. Kada motor automobila nije zagrejan auto ne prima lepo gas, podrhtava ili se čak gasi. Do svega toga ne bi došlo da ste pre početka vožnje par minuta zagrejali auto, nešto tako slično se dešava i u vašem telu samo što su posledice po vaš mišić usled neadekvatnog zagrevanja i istezanja mnogo ozbiljnije nego po vaš auto.

Zamislite mišić kao delimično kruto telo od kog svakodnevno zahtevate da se u određenoj meri skraćuje i izdužuje, ako ga vi ne istežete u pravcima u kojima obavljate pokrete doći će vrlo brzo do trajnog istezanja kao i do pucanja što nikako nije povreda koju biste želeli.

Tip istezanje koje treba praktikovati na početku treninga jeste dinamičko, ako na primer na današnjem treningu radite noge i sedalnu regiju onda istezanje na početku vežbanja prilagodite vežbama koje slede. Vežbe dinamičkog istezanja mogu biti svi pokreti koji delimično ili u potpunosti imitiraju pokret same vežbe, tako na primer pre rada na aduktor mašini treba istegnuti mišiće aduktore, a to se postiže privođenjem i odvođenjem noge u stojećem stavu sa progresivnim povećanjem amplitude što je jedan od primera vežbe istezanja u dinamičkom režimu.

Zbog svega navedenog zaključak je da bez dobrog zagrevanja i temeljnog dinamičkog istezanja nema ni kvalitetnog treninga.

Vidimo se na treningu!

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE.

Tagovi: