Kako da uradite kvalitetan trening s vijačom

by | april 19, 2016
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja www.licnitrener.com

Verovatno je većina vas nekada preskakala vijaču. Ne postoje profesionalni skakači preko vijače, svi smo isti. Deli nas samo vreme koje smo proveli preskačući konopac, a samim tim i bolja tehnika, što nije nepremostiva razlika – stvar je posvećenosti i vežbe.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vijača košta od 50 do 1.000 dinara i može da se koristi neograničeno. Prosto je neverovatno šta sve možete uraditi sa ovim jednostavnim fitnes rekvizitom. Verovali ili ne, za vreme studija učili smo plesnu koreografiju sa vijačom u glavnoj ulozi.

Verovatno ste uočili da u filmovima nijedan bokserski trening ne prolazi bez vijače, pa ako najjači ljudi sveta vežbaju na njoj, onda možemo i mi.

Vijaču najčešće koristimo kod treninga za redukciju telesne mase. To je vežbanje koje obavljamo u aerobnim uslovima s malim izletima u anaerobnu zonu i kao takvo je odlično ako želite da smršate. Za početak, preskačite vijaču s obe noge sa međuskokom između preleta vijače. Na ovaj način ćete najlakše uhvatiti dobar ritam, ali i u dobroj meri opteretiti listove i zadnju ložu. Planirajte bar 6 serija od po 3 minuta, s pauzama između od 1 minut. Ako je ovaj ritam previše jak za vas, možete smanjiti trajanje serije, ali povećati njihov broj, recimo 2 minuta preskoka u 9 serija. Za ubijanje monotonije treninga pokušajte sa osmicama ili duplim preletom vijače, i učinite trening intenzivnijim i zanimljivijim.

Ukoliko želite još više da angažujete muskulaturu nogu onda pokušajte sa preskocima jednom nogom, menjajući stalno nogu na svakih 30 preskoka. Vrlo brzo ćete primetiti zamor i zatezanje u listovima, prednjoj i zadnjoj strani butina.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE.

Tagovi: