Kako do jakih i lepih trbušnjaka

by | septembar 12, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Svako od nas vežba sa nekim ciljem. Uglavnom je to mršavljenje, neretko zatezanje ili nešto ređe hipetrofija. Ono što je naročito zanimljivo je da svi vežbači imaju i jedan zajednički cilj, pored nabrojanih glavnih ciljeva svi bi voleli da imaju i lepe i jake trbušnjake.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koliko je zapravo teško doći do jakih i lepih trbušnjaka, šta je to što moramo da ispoštujemo da bismo stigli do cilja, kakav trening treba da radimo?

Na samom početku bitno je naglasiti da uz adekvatan trening bitnu ulogu igra i ishrana, jer jedno bez drugog ne može.

Istraživanja koja su sprovedena krajem prošle godine nad 1.000 evropljana koji su bili fizički aktivni, uzrasta od 30 do 40 godina, govore da se kod odraslih osoba masti najčešće skupljaju u regiji stomaka i zadnjice (preko 70%). To nam govori da će smanjenje debljine kožnih nabora stomaka i zadnjice biti najveći izazov i da će masti sa tih regija najkasnije krenuti da se vidno smanjuju.

Mnogi od vas primećuju da su im trbušnjaci odmah tu ispod podebelog sloja masti i da ih „osećaju“ pod prstima, međutim da bi i drugi videli vaše jake trbušnjake potrebno je taj sloj masti u potpunosti neutralisati.

Pogrešno je raditi hiljade i hiljade trbušnjaka i očekivati da će se trbušnjaci „pojaviti“, to nije dobar način i nije put koji će vas dovesti do cilja.

Problem sagledajte sa strane, imate viška masnih naslaga znači da morate da smršate ne mogu da vam pomognu samo vežbe za stomak pomoći, već trening za redukciju telesne mase. Savetujem vam da u vašem programu treninga dominiraju kompleksne vežbe koje istovremeno aktiviraju više mišićnih jedinica i koje troše veliku količinu energije, kao što su čučanj, sklek, iskorak, vežbe za noge, leđa, zadnjicu i stomak.

Takođe, morate raditi i kardio trening, trčanje, brzo hodanje ili voziti bicikl, kao i da ta aktivnost traje minimum 30 minuta i da intenzitet ne bude veći od 70% max HR.

Uz sve ovo nabrojano morate promeniti i način ishrane. Slatkiši, sokovi i kasni obroci ne dolaze u obzir, a njih moraju zameniti sveže salate, riba i čista voda.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE.

Tagovi: