Zašto je važno pravilno disanje tokom treninga

by | maj 24, 2016
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja www.licnitrener.com

Siguran sam da ste se više puta na treningu zapitali da li pravilno dišete, kada je pravo vreme za udah, a kada za izdah, kao i koliko je bitno pravilno disanje u toku fizičke aktivnosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U toku vežbanja, pogotovo kada je ono jačeg intenziteta, povećava se puls, a samim tim i osećaj kao da nemate dovoljno vazduha. Povećavanje pulsa je normalan proces i očekivan, a na njega, bar u trenutku vežbanja ne možete uticati. Tehnika disanja ima veliku važnost kod svih fizičkih aktivnosti, jer od količine kiseonika zavisi koliko ćete kilometara pretrčati, metara preplivati, kilograma podići…

Opšta tehnika disanja podrazumeva da pri podizanju opterećenja izbacujete vazduh i rasterećujete grudni koš i telo pritiska. Kod sklekova, na primer, izdah je prilikom podizanja tela, dok je udah u fazi spuštanja ka tlu. Ova tehnika disanja je najraširenija i najjednostavnija za korišćenje.

Šta podrazumeva pravilno disanje tokom kardio treninga, ili nekih drugih vežbi pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, postoje i druge tehnike, a najbolji primer za to je vežba veslanja, kod koje po ovoj teoriji udah mora biti prilikom podizanja tereta, odnosno povlačenja šipke ka telu. U ovom pokretu, naime, u trenutku povlačenja tereta širimo grudni koš i tako oslobađamo prostor za kiseonik, a samim tim je neprirodno da u toj fazi vežbe bude izdah. Lično mislim da kod vežbe veslanja možete koristiti i jednu i drugu tehniku i da nećete pogrešiti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kod trčanja, ali i nekih drugih kardio aktivnosti disanje ima veoma važnu ulogu. Osnovni izvor energije kod ovih aktivnosti je kiseonik, a njega u količinama koje su nam potrebne dobijamo disanjem. Najbolji način disanja kod kardio aktivnosti je da za udah koristimo i usta i nos, dok izdišemo samo na usta. Ovom tehnikom „grabimo“ što više kiseonika koji nam je neophodan za dugotrajan rad i sagorevanje masnih naslaga, jer se masti sagorevaju jedino uz prisustvo kiseonika.

Dišite punim plućima, proleće je stiglo, a uskoro će i leto, aktivirajte se!

Još mojih tekstova možete pročitati OVDE.

Tagovi: