Zašto su trbušnjaci najvažnija mišićna grupa?!

by | mart 29, 2016
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja www.licnitrener.com

Ako biste me pitali koja je to grupa mišića ili mišić najvažniji za telo čoveka, rekao bih vam bez razmišljanja da su to trbušnjaci. Postoji bezbroj razloga zašto je to tako i milioni ljudi koji će vam dati isti odgovor.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Trbušnjaci su mišići koji se aktiviraju čak i onda kada toga niste svesni. Kada kijate. kašljete, trčite, skačete, šutirate loptu, ustajete ujutru iz kreveta ili kada se smejete, u svim ovim slučajevima trbušnjaci su aktivni.

U današnje vreme sve više poslovnih ljudi, ali i trudnica ima problem sa išiadikusom, odnosno bolom u donjem delu leđa koji se proteže niz nogu. Jedan od uzročnika ovog bola mogu biti, verovali ili ne, ali i nedovoljno jaki trbušnjaci. Stoga je veoma važno da jačanje trbušnog zida bude prioritet svakog rekreativca, ali i sportiste.

Na samom početku vežbanja jačanje trbušnjaka bazirajte na kratkim kontrakcijama, odnosno vežbama u kojima ne izvodite pun pokret, već se koncentrišete da mišić u svakom trenutku bude u određenom tonusu, a dodatnom kontrakcijom mu povećavajte opterećenje.

Evo primera vežbi:
1. Osnovna kratka kontrakcija – ruke postavite iza glave, ramena su u ovom položaju blago podignuta ka gore da bi trbušnjaci uvek bili aktivni. Odradite 20 kratkih kontrakcija u 3 serije.
2. Dijagonale – početni položaj je na leđima, ruke su iza glave a noge podignute pod uglom od 90 stepeni. Prilikom pokreta sklapate lakat sa suprotnim kolenom, ali u režimu kraće kontakcije, tačnije manjeg podizanja sa tla. Uradite 30 ponavljanja u 3 serije.
3. Prsti preko kolena – lezite na leđa, noge položite na zemlju pod uglom od 90 stepeni. Ruke ispružite u pravcu kolena, dovoljno je da samo prstima pređete preko kolena i da se vratite u početni položaj. Uradite 20 ponavljanja u 3 serije.

Ove tri vežbe će vam pomoći da pripremite mišiće trbušnog zida za nešto napornija opterećenja, ali i životne izazove u kojima će vam jaki trbušnjaci sigurno biti potrebni.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE.

Tagovi: