Uvrnuti šotovi: Pomerajte granice

by | februar 22, 2018

Od malih nogu roditelji, u nameri da nas zaštite sprovode mali million nekakvih pravila i ograničenja. “Ova slagalica ima previse malih delova za tvoje godine. Nemoj na taj veliki tobogan sav ćeš se izlomiti! Ali zašto želiš da treniraš boks, pa to je za dečake, hajde probaj balet- svideće ti se.”
Tako odrastamo, zaštićeni, bezbrižni i nikada se više i ne zapitamo kako bi naš život izgledao da smo baš ovakve kakve smo profesionalno trenirale košarku, probale taj bandži džamp ili bile u kampu to jedno leto. Devojčice smo. Logično je da idemo u muzičku školu, pevamo u horu, treniramo odbojku ili umetničko plivanje. Sve što izlazi van granica normi je zastrašujuće, retko i čak pomalo čudno.

Pišu: Milena & Marta
You Tube kanal „Uvrnuti šotovi“

Odrastamo i susrećemo se sa velikim zlim svetom. Onome u kojem je isto tako normalno da žene rade puno radno vreme, da imaju skuvan ručak za decu koju izvode na put i da im se maksimalno posvete, dok muškarci za isti taj posao zarađuju više para. Onome u kojem je normalno da posle šest godina studiranja medicine volontiramo u bolnici sledeće tri dok učimo jezik neke nove zemlje u kojoj za doktore zapravo ima mesta. Onome u kojima se ljudima sa idejom daje mrvica sa stola dok veliki tajkuni kupe kajmak samo zato što sede u velikim foteljama. Odrastamo i postajemo deo slagalice. Samo sedi klimaj glavom iako ti ništa nije jasno, ušuškaj se na državnom poslu i čekaj penziju.

Gde odlaze sve te fantastične ideje? Gde nestaju talenti, isčezava ambicija? Gde su svi ti propali prvi, peti i deseti pokušaji, padovi, ustajanja i uspesi? Gde su ljudi koji će podržati vase prvobitno sulude ideje dok ih sasvim ne usavršite? Gde su oni koji veruju u vas i koji misle da i taj najveći tobogan nije toliko veliki ustvari?

A možda je i sasvim dovoljno da sami verujete. Pomerajte granice, izađite van zone svog komfora, probajte nove ukuse, iskusite drugačiji život. Pređite preko, tamo gde jeste nesigurno, nezaštićeno i drugačije. Tamo gde će vas možda osuđivati, možda vam se diviti, možda vam zavideti jer se oni na to nikada nisu osmelili. Okružite se ljudima koji će hraniti vaše ambicije i ne ustručavajte se da se oprobate u onome što vas čini srećnim. Nemojte da vas plaše ti teški okviri, normale, tamne kapije pro formi, sve su to samo neke imaginarne granice koje su tu da bi se prelazile. I zapamtite, velike stvari se nikada nisu dešavale unutar granica.

Novi video “Uvrnutih šotova” pogledajte OVDE 

Pročitajte i… Uvrnuti šotovi: Vreme je za spa

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top