Žene života žedne: Bračni lanci

by | decembar 1, 2017

Šta je važno za dobar brak? Ima raznih brakova i raznih epizoda. Raznih žena i raznih muškaraca. Ne može priča o braku da se pretvori u jednostavan recept: uzmeš dobrostojećeg gospodina, upoznaš ga sa mladom i lepom, smiksaš, zapečeš, preliješ slatkim kremom, i eto ti dobar brak. Ili, recimo, naoružaj se: strpljenjem, tolerancijom, lojalnošću, osmesima, diplomatskim manirima i brak će da cveta. Ipak, i slobodne i udate postavljaju sebi ovo pitanje.

piše: Ivana Jovanović

Nađem se nedavno u društvu jedne mlade supruge, dve-tri godine bračnog iskustva, isto toliko dece. Ali mnogo više prijavljenih bračnih problema. Te on non-stop na poslu, te on ništa oko dece, te ja moram i u nabavku, ležim s decom sve dečije bolesti, nemam vremena za frizera, bebisiterka preskupa, baka ne živi u blizini, ne sećam se kad smo izašli makar i u bioskop sami…Problematično zvuči. I tako poznato.

Kao i sve boljke, i ove bračne se dele na dečije (kakve trenutno boluje ova mlada supruga), pa akutne i, one najgore, hronične. Prve i druge, pričam iz iskustva, nisu problematične. Dođu i, ako ti je do braka stalo, prođu. Zaboraviš da si ikad bolovao. Za brak su opasne hronične.

-Dobar brak je kao lanac, počinjem ja. Hoću da budem slikovita i da pokušam da joj objasnim da ona, zapravo, nema problem.
– Lanac? Da me veže i zarobi? Ne daj bože, kaže mlada supruga.
– Ma ne. Uzmeš dve trake pa ih pleteš u lanac. Trake se naizmenično dodiruju, odnosno presecaju, pa se razdvoje, pa se opet preseku, pa razdvoje, a lanac sve duži i lepši. Takvi su i bračni partneri. Nekad se dodirnu, razumeju, dišu kao jedno, onda malo svako vuče na svoju stranu, onda se opet požele jedno drugog, pa se spoje, pa opet, brže bolje, svako tera svoje. I taj model lanca je, po mom mišljenju, najzdraviji za brak. Da se uvek vraćate jedno drugom, bez obzira na ta mala i povremena razdvajanja.

– Hoćeš da kažeš da svi srećni brakovi liče jedan na drugi? To je, inače, Tolstoj izmislio pre tebe. Znači, dok se on i ja „pletemo“ nekako, sa brakom je sve OK – odahnula je mlada supruga. Težnja ka „idealnom“ bledi sa godinama bračnog iskustva, čvrsti stavovi labave, ali zato brak-lanac raste i jača. Život je prepun apsurda. Ovaj bračni je jedan od slađih.

Pročitajte i…Žene života žedne: Gole i svoje

Tagovi:

top