Žene života žedne: Gole i svoje

by | novembar 17, 2017

 

Kada dođe zima, osim debele jakne i toplog kaputa, ženama je posebno važna ešarpa, prostrana marama ili šal. Varijacija je mnogo, važno je da se nešto stavi oko vrata. Gledam mlade modne blogerke obmotane masivnim mekim šalovima, a dole visoke štikle na buntovno bose noge? Od gore greje, od dole hladi. Valjda im je u tom slučaju taman kako treba. Postoje bar dva razloga zašto smo opsednute utopljavanjem vrata. Prvi je navika iz detinjstva. Sigurno pamtite mamine reči: „Zakopčaj se, stavi šal, nemoj da ideš golog vrata, razbolećeš se!“. Drugi je moda. Već nekoliko sezona u modi su velike ćebad-marame, kojima, kada se rašire, komotno može da se prekrije manji krevet ili sto za dvoje.

Piše: Ivana Jovanović

I ja sam od mladosti kolekcionar ešarpi. Imam ih više nego cipela. Takav način merenja ljubiteljke cipela odlično razumeju – odmah se mogu zamisliti marame naslagane u ormaru, u više kolona. Mamina škola preventive. I pedanterije. I tako bih ja bila potpuno spremna i modno osvešćena za novu zimsku sezonu, da se nije desilo nešto nesvakidašnje.

Spremim ti se ja tako za izlazak, napolju rominja i šušti novembar, onako siv i sa osećajem minusa čak i na plus deset, preko okovratnika omiljenog meliranog kaputića namotam novu ešarpu, kombinacija vune i svile, šta ćeš lepše, kad odjednom – kao da neke ruke počinju da me dave, pa mi od tog stezanja najpre bridi vrat, za nekoliko sekundi čak gori, pa se toplota spušta prema dekolteu i tu se negde zaustavlja. Ja, šta ću, razmotavam brzo kombinaciju vune i svile, nežna je i meka ali me vređa, raskopčavam kaput i izlazim golovrata među svet.

Šetam zadovoljna i sama, kiša mi u poslednje vreme uopšte ne smeta, hladan vetar šamara vrat, svežina se spušta sve niže, prema dekolteu, i tu se negde zaustavlja. Dok dinamično koračamo moj goli vrat i ja, dišem slobodno, ne mislim na mamu i opomene, modu veselo preskačem, kao što Džin Keli u „Pevajmo na kiši“ preskače barice i peva, prkoseći trendu ćutanja i nemih filmova. Moda je da je provociraš, pomislim i još malo raširim okovratnik kaputa. U prostoriju sam ušla nasmejana, nadahnuta i nadisana. Težnja za slobodom, koja greje i mlade devojke i zrele žene, nekada se svodi na – hlađenje. I bose noge i go vrat znak su da smo razmotale klupko klišea, izbacile „ja“ ispred svih modnih i društvenih diktata i osetile se ledenim gospodaricama ličnog stila. Biti gola je OK, ali samo onda kada sama određuješ meru.

Pročitajte i…Žene života žedne: Muško, žensko ili nešto srednje?

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top