Žene života žedne: Mini suknja, maksi nivo

by | maj 25, 2018

Koliko treba da smo mlade da ne bismo bile previše stare za mini-suknju? Ko je rekao da mini-suknja ide samo uz mini-godište, tj. mini-godine? Koji je kriterijum „starosti“ u kontekstu mode? Dobre noge bez celulita i vidljivih vena, ili svežina duha? Koga uopšte treba da bude briga šta oblačimo i kada?

 

piše: Ivana Jovanović

Svi nešto furaju duge suknje ovog proleća, što ja ne bih minić? Hmm…Eto koliko pitanja može da otvori obična kratka suknja koja slučajno ispadne iz ormana dok prebiraš po letnjoj garderobi, pripremajući se za dugo leto. Kad minić i gole noge pokrenu lavinu psiholoških, socioloških, feminističkih, estetskih i svih ostalih ženskoj glavi bliskih analiza, šta nam tek rade oni veliki „komadi“ života!

 

Uskočite ponekad u našu kožu. Ili u mini-suknju. Nije lako. Nije mini-suknja naš problem, iako se na prvu loptu čini da jeste. Lično sam se uverila– sa četrdeset nas, mnogo lakše i intenzivnije nego što je to bilo sa trideset, isfrustriraju bore, nepravilno pigmentisana koža, labaviji mišićni tonus, kosa sa manje sjaja. Pa još ako ste po prirodi perfekcionista kao što sam ja, gde je „svaka dlaka na svom mestu“ i deo karaktera i čvrsto ukorenjene navike, za frustracijom sledi i pad samopouzdanja. Počinjemo da mrzimo minić da bismo zaštitile sebe od bolne samokritike.

Naš problem je, drage 40+ dame, što smo estetskoj i modnoj industriji dozvolile da nas stavi u isti koš netaknute mladosti i čistog savršenstva sa damama 20+ i 30+. Pa čekajte malo, ne možemo moja ćerka i ja da sledimo iste beauty trendove, pratimo iste influenserke i slušamo iste kozmetičke savete, imamo iste kreme, šminku, uzore… kad nam ni biologija ni psihologija nisu iste. Segmentirajte tržište preciznije! Segmentirajte beauty zahteve koje nam namećete preciznije! Za mene posle dva carska reza normalno je da nemam skroz ravan stomak, za mladu devojku normalno je da ga ima. Više nego logično. A šta sa minićem u našim godinama? Stvar je prosta. Ako se same sebi dopadate u ogledalu (bez obzira na tuđe estetske standarde) – ne skidajte ga celo leto. Jer jedino univerzalno modno pravilo, aktuelno svih sezona i za sve generacije glasi: budi svoja i drži maksi nivo.

Tagovi:

top