Da li Mesec utiče na naše zdravlje?

by | 29 maja, 2018

Mlad Mesec na nas deluje inspirativno, pobuđuje našu kreativnost i puni nas pozitivnom energijom, dok pun izaziva nesanicu i razne anksioznosti.

Većina nas je čula za ponašanje prouzrokovano mesečevim menama, ali da li ste se ikad zapitali može li Mesec uticati na naše zdravlje? 

Rick Fienberg, stručnjak i naučnik, tvrdi da Mesec ne može uzrokovati nikakve  psihičke ni fižičke promene na ljudskom telu. Iako je istina da Mesec utiče na plimu i oseku, većina mitova koje o njegovom uticaju znamo su neistiniti.

Ipak, ostali istraživači su nastavili da proučavaju mesečeve faze i njihove učinke na zdravlje. Ova istraživanja dovela  su  do sledećih zaključaka:

Saobraćajne nesreće

Istraživači su posmatrali oko 13ooo motociklista i zaključili da Mesec može ometati vozače, što dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća. Ove nesreće nisu posledica neke više sile, nego vozači često posmatraju Mesec, odlutaju u mislima i izgube kontrolu nad vozilom.

Pročitajte i…Promene svakodnevnih navika učiniće vaš život kvalitetnijim

Problemi sa psihom

Sprovedeno istraživanje uključivalo je 1800 ispitanika koji imaju problema sa mentalnim zdravljem i tokom punog Meseca nije zabeležen ni jedan ozbiljniji  slučaj u odnosu na ostale dane.

Naučnici smatraju, da ako i postoji uticaj Meseca na ljudsku psihu, verovatno je veoma mali i redak, zbog čega  ga i ne svrstavaju u statistiku. S druge strane, proučavano je 782 ispitanika koji nemaju mentalnih problema i kod njih je za vreme punog Meseca primećen osećaj blage teskobe i depresije.

Nesanica

Istraživanja pokazuju da se prosečno vreme  spavanja u toku punog Meseca smanjuje za 20 minuta. Takođe, potrebno je  oko 5 minuta duže da utonemo u  san. Tokom punog Meseca kvalitet sna je za nijansu lošiji. Tako da nema razloga za brigu ako ste u vreme punog Meseca razdražljivi i umorni.

Pročitajte i…Ovako ne bi trebalo da započinjete rečenicu

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Autor: N.M.

 

 

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.