Da li možete da zamislite jutro bez šoljice kafe?

by | 4 novembra, 2019

Klimatske promene prete da nam oduzmu i omiljeni napitak

Mnoge od nas uznemirila je vest da za nekoliko desetina godina nećemo moći da uživamo u omiljenoj šoljici jutarnje kafe. Naime, klimatske promene toliko utiču na proizvodnju kafe, da studija objavljena u Science Advances otkriva kako je 60% ove dragocene biljke pred izumiranjem!

Nauka prepoznaje 124 vrste kafe, a ova studija navodi da se u tih 60% vrsta, uključuju i divlje vrste arabike, najpopularnije vrste kafe od koje dolazi 60% globalne proizvodnje. Većina vrsta divlje kafe na planeti nalazi se u Africi i na Madagaskaru, gde deforestacija (seča šuma), naseljavanje ljudi i bolesti ubijaju sve veći broj biljaka divlje kafe.

I dok se najpopularnije vrste kafe masovno uzgajaju širom sveta, potencijalno izumiranje nekih vrsta dovodi do pravih problema za budućnost industrije kafe.

Arabika i robusta…

Dve osnovne vrste kafe koju pijemo su Coffea arabica and Coffea canephora odnosno robusta. Arabiku je posebno teško uzgajati, jer zahteva specifične uslove za rast. Njoj su potrebne senka i niže temperature, pa najbolje uspeva na obroncima planina. S druge strane, to znači da će na njen rast uticati i najmanje promene lokalne klime. Ukoliko temperature nastave da rastu, doći će do pomeranja kišnih perioda, pa će zemlja postati nepogodna za uzgoj kafe.
Prema podacima National Academy of Science, samo u Južnoj Americi više od 90% zemljišta biće nepogodno za proizvodnju kafe. Procenjuje se da bi Etiopija, šesti najveći izvoznik kafe, izgubiti preko 60% proizvodnje do 2050. godine.

Ugrožena egzistencija uzgajivača kafe

U preko 60 zemalja, više od 25 miliona porodica živi od uzgoja kafe. Sa promenom klime i njihova egzistencija biće ugrožena, jer je količina kafe koju proizvode u opasnosti. Druge potencijane opasnosti koje prete celokupnoj industriji su paraziti, gljivice i razne druge bolesti. Tada će farmeri morati da se okrenu uzgoju drugih vrsta kafe koje mogu da rastu uprkos promenjenoj klimi i koje su otpornije na vremenske uslove.

Plantaža kafe u Brazilu

Brazil je definitivno najveći proizvođač kafe, a slede Vijetnam i Kolumbija. Tokom 2017. godine ukupno je proizvedeno preko 153 miliona vreća kafe od 60 kg. Iako budućnost ovog predivnog napitka nije baš svetla, daleko smo od promene ukusa postojećeg zrna kafe, ma koje sorte.

Briga o životnoj sredini

Velike kompanije već duže vreme osmišljavaju bolje i “zelenije” načine proizvodnje koji čuvaju prirodnu sredinu i njene resurse. Tako funkcioniše i Doncafé Strauss Adriatic. Oni su uveli najsavremeniju opremu za preradu kafe. Ipak, jedan od inovativnijih poduhvata je bilo uvođenje grejanja na brikete od kafene plevice. Strauss Adriatic konstantno radi na unapređenju energetske efikasnosti, vodi računa o emisiji štetnih gasova, potrošnji vode, utrošku energije I generisanju komunalnog otpada, sve u skladu sa visokim standardima Strauss Grupe čiji su deo. Trenutno su u fazi izvođenja projekta za sakupljanje kišnice koja će se koristiti za zalivanje zelenih površina u okviru fabrike. Takođe, u razmatranju je projekat za instalaciju fotonaponskih solarnih panela.

Odnedavno su i njihovi proizvodi u supermarketima širom Srbije izloženi na biorazgradivim policama – panelima napravljenim od najboljih inovativnih ekoloških materijala koji su u potpunosti reciklabilni i biorazgradivi. Čitava akcija propraćena je simpatičnim sloganom “Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona daje kafu“.

Zato sledeći put kada budete skuvali svoju omiljenu domaću kafu, razmislite kako, kao pojedinac, možete da sačuvate prirodu, jer bez nje nećemo moći da uživamo u svojoj omiljenoj jutarnjoj šoljici kafe.

Foto:Promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.