Categories Blog, Stil života

Duda Alapača: I samo da znaš…

Šes’ puta si morao da joj zafrljačiš i šoljicu i tacnu o zid, dok nije naučila, mula. Ne može kod tebe ”cile-mile”, mora da se zna ko je gazda u kući, ko nosi pantalone, pa jel’ tako…? I te žene-vozači, pa to treba zabraniti zakonom… Žensko našlo da vozi… Mislim, sve je bilo dobro dok su žene ostajale kod kuće, znalo se ko je ko i šta je šta. A onda – ‘oćemo da radimo, pa ‘oćemo svoj dinar, pa i svoj auto, pa neka svoja prava… Pa onda nema ručka jedan dan, nema drugi, pa košulja nije ispeglana, cipele prljave…. Aaaaaa, da se ti pitaš, sve bi ti to lepo uredio, dok kažeš keks. Nas, mule, lepo nazad u pećinu, kraj ognjišta, gde nam je i mesto, a vi, mužjaci, napolje, u lov.

Na posao. Pa posle u kafanu. Na masnu jagnjetinu i još masnije viceve. Na čašicu, dve, tri. Pa onda kući, u gluvo doba. I neka te samo ne dočeka budna…? Ima da joj zavališ šamarčinu da ne zna gde se nalazi. Pa nek’ se posle žali nekom, ako sme. Prave žene čekaju svoje muževe. Dočekuju. Izuvaju. Smeštaju u krevet. Prinose aspirin. Sodu bikarbonu. Hodaju na prstima. Kuvaju kafu. Ni mnogo ‘ladnu, ni mnogo vruću. Nego onako – taman.

Znaš, jesam bila ljuta. Stvarno, onako baš. I svašta sam ti nagovorila tamo u kolima. Al’ posle me prošlo, šta ću… Šta ja imam od toga da se ljutim, da ti zameram… Moja je sreća, toksični otpadu jedan, pa ne moram da te gledam svaki dan. I sreća pa mi nisi ni brat, ni muž, ni rod ni pomozbog. I samo da znaš, meni je onaj moj jutros skuvao jednu, onako, ni ‘ladnu ni mnogo vruću. Ja ću sutra skuvati njemu. Tako to radimo, mi, normalci. I nema ničeg lošeg u tome, znaš..? I još da znaš… mržnja…mržnja je loša po zdravlje. Nakuplja se k’o kamenac u čoveku, posle odoše i srce, i jetra i pluća i sve… I još samo ovo da znaš – mula je dobra životinjka. Možda malo tvrdoglava – ali ipak dobra. Plemenita. Izdržljiva. Jaka.
I da ti kažem još ovo – videla sam – nisi dao sva četiri. Nisi, nisi i nisi.
I nisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA