Categories Stil života

Feng shui: Uredite dom bojama koje će vam pomoći da izbalansirate energiju u vreme praznika

Sa obzirom na to da je decembar mesec u hladnom delu godine, prema veštini feng šui, u svoj dom trebalo bi da unesete boje i energiju elementa vatre i te boje postaviti na pravo mesto u vašem domu. Preporučuje se paljenje sveća, lampica, kićenje jelke zlatnim i crvenim kuglicama. Pripazite na balans boja u vašem domu, pa uz elemente vatre dodajte elemente vode i metala, odnosno svetloplavu boju ili srebrnu, sivu, umirujuću belu boju.

Položaj jelke u vašem domu

View this post on Instagram

Da li biste se danas rado ušuškali u jedan ovako divan prostor? ✨

Jelka je element drveta, a prema pravilima feng šuija najbolje ga je smestiti istočno (smer koji označava zdravlje i dom), jugoistočno (smjer koji označava novac i obilje) ili južno (smer koji označava slavu i reputaciju). Odabir jednog od ovih područja feng šuija doneće skladnu energiju u vaš dom.

Ali to ne znači da će ako ne smestite jelku u jedno od tih smerova, u vašem domu nastati nesklad, već samo bi trebalo pripaziti na boje. Koristite boje poput plave, sive, crne i bele i zemljane boje za sever (karijera), zapad (kreativnost) i severozapad, a za severoistok (dostojanstvo), jugozapad (ljubav) i centar (srce) boje poput crvene, ružičaste, žute i zemljanih tonova.

Sveće

Sveće, pogotovo od soje ili pčelinjeg voska odlično pročišćavaju energiju u bilo kom prostoru. Dok vatra sveće služi za pročišćenje energije, toplina i svetlost služe za ublažavanje emocionalnih nestabilnosti i briga.

Sveće su odličan feng shui u spavaćoj sobi, kupatilu, na kuhinjskom stolu i u dnevnom boravku. Šarenim držačima sveća dodatno možete doprineti prazničnoj energiji u vašem domu.

Balans boja u vašem domu

Princip boja oslanja se na pet elemenata, a to su vatra, voda, drvo, metal i zemlja. Stoga svaki element ima pripadajuće boje. Elementu drva pripadaju zelena i smeđa, vatri pripadaju crvena, jarko žuta, narančasta, ljubičasta i ružičasta, zemlji blago žuta, boja peska, zemlje i svetlo smeđa. Elementu metala pripadaju bela i siva, a vodi plava i crna.

Tako se zelena boja koristi za poboljšanje zdravlja i porodične harmonije u istočnom delu doma, a plava boja se koristi u severnom delu doma kako bi doprinela razvoju karijere. Žuta boja u južnom delu doma služi za dobra okupljanja i dobro provedeno vreme, dok čista bela boja u zapadnom delu donosi pozitivnu energiju tokom kreativnih radnji. Pre nego što se odlučite koristiti određene boje u vašem prostoru, proverite hoće li se slagati sa svetlošću tokom dana.

Crvena je boja praznika

Crvena pripada elementu vatre u Kini je smatraju bojom za sreću, u Indiji bojom braka, i širom sveta crvena je poznata kao boja ljubavi i strasti. U veštini feng shui ta boja označava bogatstvo, sreću i luksuz, međutim ako se preterano koristi, njena simbolika postaje nemir i bes.

Stoga iskoristite crvenu boju u vašem domu u raznim dodacima i detaljima, a ne u boji zida. U malim količinama koristite je u dečjoj sobi, a slobodnije u dnevnom boravku i kuhinji. Ako niste fan te boje, možete eksperimentisati sa različitim podtonovima crvene, poput boje cigle, a možete koristiti i druge boje elementa vatre poput žute, narančaste ili ljubičaste.

Pročitajte i… Feng Shui: Koje boje odabrati za spavaću sobu?

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA