10 korisnih saveta za uređenje doma

by | 14 novembra, 2013

Kod uređenja dnevne sobe najbolje je izabrati jednu stvar i oko nje graditi stil, dok je u kuhinji važnija praktičnost i dovoljno veliki razmak između elementa…

uredjenje

Praktičnost na prvom mestu

Prilikom uređenja enterijera, osim na sklad, trebalo bi pripaziti i na praktičnost – naročito kada je kuhinja u pitanju. Važno je da sve ono što često upotrebljavate treba da vam bude lako dostupno i na vidljivom mestu. To će uneti red u vaš dom i uštedeti vreme koje se najčešće gubi na traženje stvari.

Raspored fotelja

U dnevnoj sobi fotelje je najbolje postaviti u krug tako da su sagovornici okrenuti jedan prema drugom, umesto prema TV-u. Takav raspored najbolji je za druženje. Police za knjige neka stoje uza zid ili ih iskoristite kao pregradu koja deli dnevni boravak od ostatka kuće.

Podela dnevne sobe

Više komada nameštaja lako mogu zatrpati sobu. No, pravilan razmeštaj može je takođe podeliti na nekoliko udobnih zona. Stoga, ako imate dovoljno mesta u dnevnoj, kauč sa stolićem smestite u jedan deo prostorije, a iza njih dve fotelje s malim stočićem kao zasebno mesto za druženje.

Epicentar

U uređenju dnevne sobe najbolje je odlučiti se za jedan komad nameštaja i stilski se fokusirati na njega. To može biti kamin, klavir, televizor, neko umetničko djelo ili antikvitet. Oko predmeta koju izaberete možete poslagati nameštaj ili ga iskoristiti kao inspiraciju za boju zidova. Ona ne treba nužno biti u kontrastu s ostatkom sobe i može se stopiti s enterijerom.

Idealan razmak – 75 centimetara

U najprometnijim prostorijama, poput kuhinje i dnevnog boravka gde se kreće najviše ljudi, treba paziti da razmak između nameštaja bude dovoljno velik. Idealan razmak je 75 centimetara jer omogućuje slobodno kretanje.

Izbor trpezarijskog stola

Okrugli stolovi su najbolji izbor za male trpezarije, dok u velikim prostorima dobro izgledaju i klasični stolovi pravougaonog oblika. Prednost dužih stolova jeste i u tome što ih možete primaći uza zid tako da ne zauzimaju previše prostora. Trpezarijski sto je najbolje smestiti ispod lustera koji će ga dodatno naglasiti.

Spavaća soba

Komodu u spavaćoj sobi treba postaviti do zida, tako ne zauzima previše mesta i „otvara“ prostor. Dodatno će je naglasiti ogledalo postavljeno iznad nje, zanimljiva slika ili tapete postavljene samo na tom zidu.

Slike se postavljaju 30,5 cm iznad nameštaja

Kod postavljanja slika na zidu treba paziti da ne narušavaju vizuelni sklad enterijera. Upravo zbog toga treba pripaziti na razmak. Sliku je najbolje okačiti 30,5 centimetara iznad nameštaja kako bi se izbegao osećaj prenatrpanosti.

Taburei se povezuju u jednu celinu

Kaučeve, fotelje i taburee je najbolje smestiti jedne uz druge, a ne razmestiti ih po sobi. Razbacani po celoj prostoriji odaju utisak stilske nepovezanosti, pa ih je bolje spojiti – u manje grupe ili sve u jednu celinu.

Pravilo trojstva

„Pravilo trojstva“ daje ravnotežu prostoru i koristi se u dnevnoj sobi. To znači da sa svake strane kauča treba postaviti jedan stočić, a iznad kauča okačiti sliku. Takav razmeštaj najbolji je izbor za sve one nemaju ideju za uređenje enterijera, jer ne možete pogrešiti.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.