25 saveta kako da pobedite recesiju

by | 3 juna, 2009

lepota i zdravlje recesija stednja


Ekonomska kriza poharala je planetu, pa ni Srbija nije bila pošteđena. Već neko vreme smo prinuđeni da se bacimo na štednju i ne pravimo velike planove, bar dok se situacija malo ne dovede u normalu. Evo nekoliko saveta da lakše preživite recesiju…

 

Hrana

 

1. Supermarketi koriste razne marketinške trikove kako bi kupce naveli da potroše više nego što su planirali. Roba na rafovima nameštena je tako da kupujete impulsivno, a ne razumski. Što više stvari vidite, više vam je i potrebno. Zato uvek sa sobom nosite spisak artikala koji su vam neophodni i ne kupujte ništa više od toga.

2. Stručnjaci preporučuju da u kupovinu ne idete gladni ili umorni, jer tada je teže odupreti se iskušenju…

3. Pogledajte proizvode koji stoje na vrhu ili sasvim na dnu polica, jer su oni obično jeftiniji. Kompanije plaćaju marketima „vidljivo mesto“ na srednjim policama, pa su tu izloženi skuplji artikli.

4. Kuvajte! Ako imate vremena, pripremajte sami sva tri obroka u toku dana. Hrana spremljena kod kuće ima manje kalorija, više zdravih sastojaka, a manje košta.

Racionalnom kupovinom hrane možete da uštedite i do 1.000 evra godišnje.

 

Garderoba

5. Ako odeću pazarite u prodavnici koja odobrava popust na veću sumu, povedite sa sobom i prijateljice takođe zainteresovane za kupovinu u toj prodavnici. Kupujte robu zajedno i iskoristite popust pri sledećem šopingu.

6. Žene ne štede kad naiđu na rasprodaju i tada obično pazare i ono što im nije potrebno. Umesto pet majica koje verovatno nikad nećete obući, bolje kupite jedan skuplji komad garderobe, koji možete da kombinujete sa ostalim delovima odeće.

 

Automobil

 

7. Kupovinom hibridnog modela automobila, dakle onog koji koristi gas i benzin, ili jednostavnom ugradnjom gasa u svoj auto, možete godišnje da uštedite od 100 do 1.000 evra.

8. Nedovoljno naduvane automobilske gume mogu da povećaju putne troškove po litru goriva za 1%. Proverite ih obavezno jednom mesečno.

9. Što brže vozite auto, više trošite. Vožnja u propisanim brzinama ne samo što štedi gorivo, nego i drastično smanjuje šansu da platite kaznu zbog prekoračenja brzine.

 

Električna energija

10. Ako koristite klima uređaj, zapušite rupe oko prozora i vrata da kroz njih ne bi ulazila toplota. Zatvorite vrata tavana i podruma i nemojte da rashlađujete prostorije u kojima ne provodite vreme. Na ovaj način uštedećete čak 25% energije potrebne za rashlađivanje.

11. Isto pravilo važi za zagrevanje kuće: zapušite rupe oko prozora i vrata, a ako imate mogućnosti, izolujte kuću stiroporom.

12. Navucite roletne ili tamne zavese na prozore tokom letnjih dana, a stan provetravajte samo rano ujutru i kasno uveče. Tako ćete sprečiti da toplota prodre u stan i učinićete efikasnijim rad klima uređaja.

13. Vaš dom je možda prepun „energetskih vampira“, a da vi to i ne znate. Svi uređaji koji nikada ne prestaju da troše električnu energiju, čak i kad su isključeni, ubrajaju se u ovu grupu. To su televizor, stereo, DVD plejer, monitor kompjutera. Zato, sve ih uključite u zajedničku produžnu utičnicu, koja ima opciju prekidanja dovoda struje, pa ih tokom noći isključite pritiskom na samo jedan prekidač. Ovako ćete uštedeti oko 20 evra godišnje.

14. Umesto običnih, koristite „štedljive“ sijalice. Malo su skuplje, ali duže traju i značajno doprinose smanjenju potrošnje električne energije. Nisu adekvatno osvetljenje za dnevnu sobu jer su neonske, ali ih možete koristiti u kupatilu, toaletu ili na terasi.

15. Ne otvarajte rernu u toku pečenja, već koristite osvetljenje u njoj. Svakim otvaranjem spuštate temperaturu za 20 oko stepeni C.

16. Ringlu isključite 15 minuta pre nego što ste planirali, jer ona toliko zadržava konstantnu temperaturu pre nego što počne da se hladi.

17. Držite termostat na bojleru u poziciji koja omogućava da ugreje samo onoliko vode koliko vam je potrebno u toku dana.

18. Uređaje koji troše veliku količinu električne energije uključujte noću u jeftinijem režimu. Ako u to vreme spavate, kupite aparat koji se koristi kao utičnica i može da se programira na vreme koje vama odgovara.

19. Mašine za veš i pranje sudova koristite samo kad ih napunite.

 

Voda

 

20. Popravite slavine koje cure, jer kroz pokvarenu slavinu dnevno može da iscuri i do tri litra vode, što je 1.200 litara godišnje.

21. Kupite kotlić koji ima opciju puštanja vode na dva načina, za dve vrste nužde.

22. Tuširajte se umesto da se kupate, tako ćete potrošiti znatno manje vode.

 

Ostalo

23. Novogodišnje poklone kupujte tokom cele godine – na rasprodajama. Manje će vas koštati, a i izbeći ćete prednovogodišnje gužve po prodavnicama.

24. Neka skupa sredstva za održavanje higijene u kući možete i sami da napravite. Izbeljivač razređen vodom može da posluži kao odlično antibakterijsko sredstvo za čišćenje površina u kupatilu i kuhinji. Prozore možete da perete razblaženim sirćetom.

25. Otkažite članstvo u fitnes klubu ako ga ne posećujete redovno. Šetajte, trčite, vozite bicikl… Ili kupite godišnju kartu za bazen, više se isplati od dnevne ulaznice a može da je koristi nekoliko osoba.

Tekst: Sanja Klipa-Gavanski; Foto: Dreamstime

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.